El PS celebra que hi hagi confluència d’opinions en els grans temes d’Estat

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 d'Abril de 2009

La campanya i la llarga precampanya farcida d’esdeveniments que han anat reduint el marge de maniobra ha evidenciat un clar acostament de les posicions de socialdemòcrates i liberals, ara sota el paraigua de la Coalició Reformista. A dos dies de les eleccions, des del PS no s’oculta certa satisfacció per l’escenari d’entesa nacional que s’obriria després dels comicis i que ells, insisteixen, són els cridats a liderar.

Per al candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, “és evident que hi haurà confluència entre PS i CR en els grans temes d’Estat”, com són la fiscalitat o les relacions amb la UE. El líder socialdemòcrata va celebrar que els liberals i els seus socis s’hagin acostat a les posicions que el PS ha estat defensant en els darrers anys i, en aquest sentit, va valorar com a molt factible l’entesa amb l’altre gran partit en la definició del nou model de país. Bartumeu va admetre que l’entesa és en els grans trets i que, després dels comicis, caldrà entrar a valorar els detalls i els matisos.

En aquest sentit, el candidat del PS va discrepar de la Coalició Reformista en l’aposta d’acostar-se a l’Espai Econòmic Europeu, que el socialdemòcrates i els seus assessors ja van descartar. Amb tot, Bartumeu no considera aquestes diferències insalvables i va valorar positivament que els seus adversaris apostin per un major acostament a Europa. “Tindrem temps sobrat de parlar-ne després de les eleccions”, va dir.

Més enllà del model fiscal i de les relacions amb Europa, en l’últim dia de campanya Bartumeu va tornar a insistir en la necessitat d’arribar a un gran pacte nacional pel treball i el desenvolupament econòmic, un dels punts sobre els quals ha pivotat el discurs electoral dels socialdemòcrates. Aquest pacte també seria més factible després el clima d’entesa que s’ha començat a gestar entre l’Alternativa i la Coalició Reformista.

“NO ESTEM PER ENFRONTAMENTS”

Bartumeu també va celebrar que la campanya hagi transcorregut en un clima més proper al diàleg i a l’entesa que no pas a la picabaralla permanent. “El país no està per enfrontaments”, va declarar el líder socialdemòcrata en referència a la delicada situació que travessa el Principat.

Per a Bartumeu, l’acord ha de passar per una entesa entre socialdemòcrates i liberals, ja que són les dues forces majoritàries i cridades a protagonitzar l’alternança al capdavant de l’Executiu. “Des del començament de la campanya hem dit que hi ha dues opcions amb possibilitats de governar i que representen dues maneres d’entendre Andorra: la dels liberals i la dels socialdemòcrates”, va explicar. En aquest punt, tot i celebrar el to de la campanya, Bartumeu va lamentar que el candidat de CR, Joan Gabriel, hagi defugit i frustrat totes les opcions per fer un debat cara a cara.

pdf2