Gabriel reta Bartumeu a un debat cara cara en matèria fiscal

Autor: marc rodríguez/ iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 d'Abril de 2009

20090415 Reunió pública a Canillo

Després de la frustració del cara a cara demanat pel líder de l’Alternativa i aspirant a cap de Govern, Jaume Bartumeu, a causa de l’acceptació amb matisos del líder de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, –demanant el mateix tracte per a la resta de formacions que concursen als comicis del 26-A– el polític massanenc mostar-se ahir favorable davant la possibilitat d'”un debat” amb els socialdemòcrates, aprofitant una de les preguntes durant la roda de premsa. Concretament, Gabriel va afirmar: “Jo el que li demanaria per exemple al PS és que si vol, fem un debat amb mi mateix”. El tema per tractar, els diferents models fiscals.

El polític reformista va ampliar que “si Bartumeu ho creu” –oportú– “em brindaria a explicar el nostre model i demostrarem l’adaptació a l’andorranitat dels nostres tributs”, una demanda sorgida “a resultes del debat d’ahir de la Massana” –dimarts a la nit pel lector–, on es van evidenciar les diferents visions en aquesta matèria, tal com era previsible, tot i la coincidència en la introducció d’un IVA només descartat per Andorra pel Canvi (ApC), sense presència al debat de dimarts.

Gabriel va indicar que aquesta trobada entre les dues principals forces amb aspiracions per assolir les regnes de l’Executiu podria durar “uns vint minuts” i podria produirse “davant d’un escenari com pot ser el Col.legi d’Economistes”, un espai idoni per tractar aquestes diferències en l’àmbit impositiu. Això sí, el massanenc va deixar ben clar que aquesta mateixa possibilitat també l’ofereix a la resta de candidats que es presenten als comicis.

El líder de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, que fa unes setmanes va veure frustrada la seva proposta de cara a cara per la negativa encoberta del candidat liberal, va “celebrar” ahir que Gabriel s’avingui ara al debat. “Ja era hora, però si arriba a tardar gaire ja no hi seríem a temps”, va ironitzar Bartumeu, i va recordar: “Jo ho vaig proposar i ell amb excuses va aconseguir no fer-lo; si ara ha canviat d’opinió, ho celebro i quan vulgui farem el debat”.

El candidat socialdemòcrata va acceptar el repte de Gabriel sense condicions: “A mi no em suposa cap problema discutir el trist balanç del Partit Liberal i, per tant, de Joan Gabriel, d’aquests últims quatre anys en l’àmbit econòmic”, va afirmar Bartumeu. “Al costat del seu magre balanç tenim les nostres propostes concretes en reforma tributària, en la reconducció de l’endeutament de l’estat i en l’acostament a Europa mitjançant un acord d’associació que és, essencialment, en l’àmbit econòmic”, va explicar.

NOMEN, LOZANO I PASCUAL Tot i la voluntat de Gabriel d’obrir el marc dels debats a tots els partits, l’interès que va evidenciar ahir per a celebrar el duel entre CR i l’Alternativa va sobtar al candidat d’ApC, Eusebi Nomen, que va veure el gest com “un menyspreu cap a nosaltres” i va remarcar la gran diferència que presenten en excloure l’IVA, acceptant igualment l’hipotètic repte. La candidata dels Verds, Isabel Lozano, va mostrar-se disposada a qualsevol cara a cara, matisant, però, “el gran error” de centrar tot el debat en la matèria fiscal, ja que “a Andorra tenim moltes més problemàtiques”, mentre que el líder d’Unió Nacional de Progrés (UNP), Tomàs Pascual, va demanar que “tots els careos siguin en igualtat de condicions”.

pdf