Comença la campanya electoral més oberta des que es va aprovar la Constitució el 1993

Autor: P.M./ E.O./ ANA
Font: més andorra
Publicat el: 15 d'Abril de 2009

Els líders de les cinc candidatures nacionals i les 22 territorials que concorren als comicis generals van iniciar ahir a les dotze del migdia la tradicional enganxada de cartells que va donar inici a la campanya electoral més curta i competida des que es va establir la Constitució, el 1993. Un total de 20.298 electors –4.276 més que l’any 2005– tenen dret a sufragi en aquesta contesa.

Joan Gabriel, candidat per Coalició Reformista (CR), va recórrer ahir tot el país amb el batejat com a «CR Bus». El primer cartell el va penjar a la Massana, «poble que m’ha vist néixer», va recordar. Gabriel va explicar que afronta la campanya amb optimisme i que el seu objectiu serà «motivar els ciutadans» amb un missatge «clar i concís »: que les seves propostes «són l’única opció de canvi real». Aquesta no és la primera campanya de Gabriel, però aquest cop té la il·lusió de «portar a terme el seu somni per Andorra». A nivell territorial, el cap de llista de la Massana, Daniel Armengol, es va mostrar disposat a «sacrificar el que faci falta per Andorra», i va explicar que el seu propòsit de cara a aquesta campanya és «escoltar més que no pas prometre». La majoria dels candidats va expressar les seves ganes de «treballar i sumar per Andorra», i van insistir que són «l’alternativa veritable de govern», com va verbalitzar el candidat d’Escaldes- Engordany, Francesc Zamora.

El candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va assegurar que des del seu partit és vol formar un govern «obert» i «de progrés» on participin aquelles forces polítiques que vulguin «compartir » amb els socialdemòcrates el «treball indispensable» per fer el canvi de model econòmic que Andorra «necessita ». Bartumeu va assenyalar que els socialdemòcrates estan «convençuts» que poden ser el «pal de paller » per portar a terme aquest canvi ja que afronten la campanya amb la voluntat de «confirmar» que van en la «bona via», que és la de ser la llista nacional «més votada », i per tant, estan en situació d’assumir «la responsabilitat » de governar el Principat. Aquestes declaracions van tenir lloc en el marc de l’enganxada de cartells d’una campanya que l’Alternativa centrarà, segons Bartumeu, en els aspectes «que preocupen la gent», com l’habitatge digne i la millora de la sanitat.

El número 1 de la llista territorial d’Andorra pel Canvi (ApC) a Escaldes, Miquel Aleix, va assegurar que «Andorra està en una cruïlla important de la seva història. Pensem que ApC serem claus per fer les polítiques de consens que el país necessita». Pel que fa al candidat de la llista nacional de la plataforma, Eusebi Nomen, va afirmar que «per la nostra part ens presentem a aquestes eleccions amb molta il·lusió ». Segons Nomen, Andorra pel Canvi destacarà sobretot tres propostes per si arriben al poder: «Resoldre els problemes amb els països veïns, garantir la plena ocupació i no cometre errors com la implantació d’un IVA». A més, el líder d’ApC va criticar l’Alternativa i Coalició Reformista ja que «veig que el PS ha incomplert el costum demanant el vot abans d’hora i els liberals també estan molt nerviosos. Estan molt nerviosos, tant els uns com els altres, potser perquè no tenen solucions».

D’altra banda, la candidata a cap de Govern pel partit Verds d’Andorra, Isabel Lozano, va penjar el cartell a la plaça del Comú d’Andorra la Vella a dos quarts de dues del migdia, acompanyada dels candidats de la seva formació política a les tres llistes territorials de la formació. Segons va comentar Lozano, el seu partit farà una campanya propera al ciutadà que els aporti els vots necessaris per acabar tenint representació al Consell General.

Els candidats d’Unió Nacional de Progrés (UNP) van fer la penjada de cartells al passatge Arnaldeta de Caboet d’Escaldes-Engordany. El líder de la formació, Tomàs Pascual, va assegurar que a partir d’avui repartiran a totes les llars d’Andorra el programa polític del partit en aquests comicis. Segons va dir Pascual, «volem arribar a tothom».

pdf3.jpg