El PS torna a demanar que el Govern faci públiques totes les enquestes

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 d'Abril de 2009

3437764237_c82dc2a992

Els socialdemòcrates no només no es refien de l’avantatge aclaparador que els dóna el baròmetre fet públic pel Govern la setmana passada, sinó que a més insisteixen que l’Executiu faci públiques totes les enquestes de què disposa.

El candidat a cap de Govern del PS, Jaume Bartumeu, va recordar ahir al matí, durant l’esmorzar setmanal amb la premsa, que el conseller general socialdemòcrata Carles Blasi va demanar fa mesos que l’Executiu fes públics els estudis d’opinió electorals que s’havien elaborat. Aquells estudis no es corresponen amb l’enquesta, molt més recent, publicada la setmana passada. Amb tot, Bartumeu també va demanar al Govern la publicació de la totalitat d’aquesta enquesta, ja que en les dades fetes públiques per l’Executiu no hi figurava la intenció de vot a cadascuna de les llistes parroquials. “Hi ha ministres que tampoc han vist l’enquesta i, per tant, ens sentim menys discriminats”, va ironitzar el candidat socialdemòcrata.

D’altra banda, Bartumeu va declarar que no es creu que hi hagi el 40% d’indecisos, tal com mostrava el baròmetre del Govern. “Molts es qualifiquen com a indecisos quan en realitat el que volen és mantenir fins al final el que els electors consideren la plenitud de la llibertat de vot, que és no manifestar el vot”, va afirmar el líder de l’Alternativa. Bartumeu va atribuir al “caciquisme conservador” i a la pràctica del “clientelisme” el fet que hi hagi una proporció tan elevada d’electors refractaris a manifestar les seves preferències electorals. Tot plegat, unit a les dimensions del país i a la poca tradició d’enquestes electorals al Principat, fan que el PS s’agafi amb pinces els resultats del baròmetre d’opinió elaborat per l’Executiu, per molt favorables que siguin.

L'”ESPERPÈNTIC” NOMEN// Bartumeu es va pronunciar ahir sobre les intencions d’ApC de denunciar el PS a la Junta Electoral per haver començat a enviar el programa electoral, on hi figura la paraula “vota”, abans que comenci la campanya. El candidat socialdemòcrata va qualificar d'”esperpèntic” que “un candidat que ja fa dies que posa anuncis als diaris i tanques publicitàries apel.li ara a la Junta Electoral”.

Pel que fa a l’explicació de per què el PS va començar a enviar els programes abans que comencés oficialment la campanya, Bartumeu es va remetre a la versió donada el cap de setmana pel primer secretari del partit, Francesc Casals, que va apel.lar a qüestions de logística i de mitjans per justificar aquest polèmic avançament.

pdf3.jpg