Bartumeu només veu viable el tren després de l’associació amb Europa

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 d'Abril de 2009

20090406reunio-montilla

Parlar de fer arribar el ferrocarril a Andorra és, en aquest moment, poc menys que fer volar coloms. Aquesta és la valoració que el candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va fer ahir de la proposta de la Coalició Reformista (CR) d’estudiar l’arribada del ferrocarril. Segons el líder socialdemòcrata, només un acord d’associació amb la Unió Europea pot crear el marc idoni perquè aquesta iniciativa sigui realitat, ja que els governs català i espanyol no ho tenen previst ni a curt ni a mitjà termini.

Bartumeu es va reunir ahir al migdia amb el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, trobada en la qual es va tractar l’assumpte de les prioritats del Govern català en l’àmbit del transport ferroviari. Segons el candidat de l’Alternativa, la conclusió de la reunió va ser la mateixa que les mantingudes l’estiu passat amb el secretari d’Estat espanyol d’infraestructures, Víctor Morlán, i amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal: “No hi ha cap possibilitat, ni tan sols remota, que Renfe es plantegi allargar les línies de ferrocarril fins a Andorra”, va explicar Bartumeu ahir a la tarda. “Tant de bo fos possible ¡què més voldríem!”, va afirmar el candidat de l’Alternativa, però hi va afegir que la trobada amb Montilla va servir, entre altres coses, per constatar que, de fer arribar el tren, “res de res”.

Bartumeu va lamentar que des de Coalició Reformista es parli de l’arribada del ferrocarril sense saber quines són les possibilitats reals. “Algú que vol governar ha de conèixer els dossiers”, va afirmar el candidat socialdemòcrata.

Segons Bartumeu, l’única manera que l’arribada del ferrocarril al Principat sigui viable és l’embrancament estable amb la Unió Europea. El líder de l’Alternativa va explicar que els estudis encarregats pel PS posen de manifest que una de les possibilitats que obriria l’acord d’associació amb Europa que defensen els socialdemòcrates és la de poder participar en plans regionals d’inversió en infraestructures, “com ara el programa 2007-2012”.

EL ‘PARE’ DEL MODEL FISCAL

Ala primera part de la reunió amb Montilla també hi va assistir el conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells. La trobada va servir per parlar del model fiscal i de l’acord d’associació amb la UE proposat pels socialdemòcrates. Dos assumptes, aquests, que Castells coneix de primera mà, ja que en la seva condició de catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona va dissenyar l’esquelet del model tributari de l’Alternativa.

La reunió, celebrada a la seu del PSC al carrer de Nicaragua, també va servir per analitzar l’actual crisi econòmica i les seves conseqüències en el mercat immobiliari i en el sector financer.

pdf3.jpg