La guerra pels padrins

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 d'Abril de 2009

20090404reunio-amb-els-padrins-canillo

Qui més qui menys ja té clar, a aquestes altures de la pel.lícula, que el dels padrins és un col.lectiu que té cada vegada més pes a tots els nivells, també quan d’estratègia electoral es tracta. En un país amb l’esperança de vida més alta del planeta no és estrany, doncs, que els partits polítics ho tinguin en compte i que la qüestió arribi, a voltes, a extrems quasi ridículs.
Ahir els dos grans partits que es disputen la victòria el 26-A van protagonitzar el primer enfrontament de la (pre)campanya.

Tot va començar quan, fa uns dies, el Partit Socialdemòcrata va anunciar que organitzava una trobada amb els padrins de Canillo al Palau de Gel. Algunes cartes per anunciar l’acte van arribar a les bústies de la parròquia, també a bústies liberals, és clar, i algú a la Coalició Reformista (CR) va tenir la pensada de contraprogramar l’acte del PS.

Ahir a la tarda, poc abans que comencés l’acte del candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, CR va organitzar una trobada amb els padrins per parlar de les propostes programàtiques adreçades al col.lectiu a la seu de la formació a Andorra la Vella. L’acte anava adreçat a tots els padrins del país, també als de Canillo, i el resultat va ser que la reunió de l’Alternativa amb la gent gran no va registrar, precisament, una gran afluència de públic.

Pocs padrins es van desplaçar al Palau de Gel per escoltar Bartumeu, però no perquè haguessin baixat a la capital a escoltar les propostes liberalcentristes, sinó perquè la majoria va optar per fer l’andorrà en la seva variant canillenca, és a dir: no anar ni a un acte ni a l’altre. Alguns d’aquests que es van quedar a casa podrien haver anat perfectament a escoltar els socialdemòcrates i també a l’acte de CR, però això d’haver de triar ja és demanar massa.

Territori comanxe
Que el PS triés Canillo per a un acte amb els padrins no és del tot estrany, ja que es tracta de la parròquia amb el percentatge més alt de persones de la tercera edat. També és una parròquia complicada per als socialdemòcrates, per bé que el PS hi presenta per primer cop llista territorial i que Bartumeu confia que “els vents de canvi de l’Alternativa també han arribat a Canillo”. Per tal de poder afavorir aquests vents, el candidat socialdemòcrata va fer gala ahir d’un perfecte domini de la parla andorrana, gelosament conservada a la zona de les parròquies altes

pdf3.jpg