Bartumeu lamenta que Frémont trenqui la neutralitat rebent Gabriel

Autor: iago andreu
Font: el periodic d'andorra
Publicat el: 31 de Març de 2009

20090330esmorzar-premsa

Després d’haver declinat durant dies fer declaracions sobre el posicionament del coprincipat francès i sobre les amenaces d’abdicació de Nicolas Sarkozy, el candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va trencar ahir el seu silenci i va analitzar l’evolució dels fets durant les darreres setmanes. Bartumeu va lamentar que el representant del copríncep francès, Christian Frémont, trenqués la seva neutralitat en rebre a l’Elisi el candidat de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel.

En un esmorzar mantingut amb la premsa ahir al matí, el candidat socialdemòcrata va afirmar que la posició de Frémont durant la campanya “hauria de ser d’una neutralitat exquisida i no ho ha estat”. Segons Bartumeu, Frémont “va tenir el paper institucional que li pertocava fins al 13 de febrer”, quan es va reunir a Andorra amb els candidats a cap de Govern, però “es va equivocar en rebre el candidat de CR a l’Elisi”, unes setmanes més tard. En una línia similar, el candidat de l’Alternativa també va criticar que la ràdio i la televisió públiques seguissin el viatge de Gabriel a París, un acte que els socialdemòcrates consideren únicament electoralista.

Tot i que no es va voler pronunciar directament sobre l’amenaça de Sarkozy de renunciar al coprincipat, Bartumeu va explicar que en el si del PS “no hi ha por per l’abdicació″. “El que sí que hi ha és molta experiència del procés constituent i del paper dels coprínceps”, va afegir el candidat socialdemòcrata. Amb tot, el líder de l’Alternativa va assegurar que en un Govern encapçalat pels socialdemòcrates “mai no s’hauria arribat a aquesta situació″. “Si governem, la situació canviarà ràpidament”, va declarar, alhora que va refermar el seu compromís de reunirse amb tot l’arc parlamentari l’endemà mateix dels comicis. En aquest sentit, va afirmar que, per molt forta que sigui la pressió del copríncep, el Principat no podrà cap moviment significatiu fins al juny.

Sobre els moviments fets per l’Executiu des de la renúncia del cap de Govern, Albert Pintat, d’optar a la reelecció, Bartumeu va insistir que la Declaració de París signada per Pintat “no compromet l’Estat”.

REUNIÓ AMB ELS BANCS// Com és habitual cada dilluns, Bartumeu va fer pública la seva agenda setmanal en la qual destaca una reunió amb l’Associació de Bancs Andorrans, a la qual el candidat de l’Alternativa acudirà a petició del propi sector.

pdf