El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va lamentar ahir que la posició del representant del copríncep francès, Christian Frémont, davant la proximitat de les eleccions generals del 26 d’abril, “hauria de ser d’una neutralitat exquisida, i no ho ha estat”.
Bartumeu, que va fer aquestes manifestacions en el marc de l’esmorzar que va mantenir amb els representants dels mitjans de comunicació, mostrava d’aquesta manera el seu desacord amb el fet que Frémont hagués rebut el candidat a cap de Govern de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, a l’Elisi, i va insistir que el representant del copríncep havia mantingut “l’actitud institucional que li tocava fins al 13 de febrer” i que, ara, “s’equivoca” rebent Gabriel.
Així mateix, Bartumeu es va mostrar “preocupat” per alguna de les reaccions sorgides arran de la nova amenaça de Nicolas Sarkozy de renunciar al Coprincipat si no hi havia avenços quant als paradisos fiscals en la reunió del G-20 prevista per al 2 d’abril i va assegurar que alguna de les declaracions “ratllen la irresponsabilitat”. A més, va reiterar que la declaració d’intencions unilateral d’Albert Pintat no compromet l’Estat andorrà i que l’Alternativa proposarà, l’endemà de les eleccions, una trobada amb tot l’arc parlamentari per posar-se a treballar per modificar la legislació per permetre l’intercanvi d’informació en matèria fiscal, cosa que s’hauria de resoldre “no més lluny de l’estiu”.
D’altra banda, el líder de l’Alternativa va aprofitar per carregar novament contra el candidat liberal, a qui va acusar de dir “vaguetats” sobre temes com la nova reforma fiscal per crear “l’aparença” d’un “acostament al centre”.
Bartumeu va contraposar el programa clar de l’Alternativa amb un programa electoral que encara ningú no ha vist, i que “s’està embastant” segons algunes de les manifestacions públiques que han fet darrerament diferents integrants de la Coalició Reformista.
En aquest sentit, el líder socialdemòcrata es va mostrar convençut que les declaracions dels liberals no “es corresponen amb la realitat” ja que totes les candidatures havien d’entregar el text de la professió de fe el 18 de març i seria “impensable” que Gabriel aparegués amb un programa “molt diferent” a les propostes plantejades en la professió de fe.
Així, i malgrat que la llei no obliga que el programa electoral i la professió de fe siguin coherents, va continuar Bartumeu, sí que un cop es reparteixen les professions de fe i, en el cas que es constati alguna incoherència, serà una qüestió de “valoració política” que “els ciutadans i els altres partits hauran de fer”.
D’altra banda, Bartumeu va informar que la formació començarà a repartir entre les associacions i la ciutadania dos tríptics informatius sobre “dos dels temes estrella” que hi haurà en la campanya electoral, com són la proposta d’un acord d’associació amb Europa i la reforma fiscal.