SDP té pressa per explicar l’acord amb la UE i assegura que “no som els del discurs de la por”

Autor: ALBERT SANJUAN
Font: ALTAVEU
Publicat el: 25 de Febrer de 2024

Progressistes-SDP ha celebrat aquest dissabte el Consell Nacional on s’han tractat els pactes d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea i el de Salut. En el cas del primer, el representant de la formació, que també ha actuat com a observador actiu, Jaume Bartumeu, ha explicat que “el que farem és una campanya a favor del sí en el referèndum”, tot assenyalant que “tenim pressa per explicar l’acord i no som els del discurs de la por”. En l’àmbit de la salut, s’ha expressat que es mantenen dins del pacte, tot i que s’ha demanat enfortir la metodologia de treball.

Bartumeu ha volgut defugir de qualsevol polèmica sobre la publicitat del text de l’acord d’associació, assegurant que l’acord marc i el protocol es van tancar els passats 5 i 6 de desembre. “La ciutadania els ha de poder rebre”, ha dit. Afegeix que els serrells que s’han d’acabar de tancar dels annexos parteixen dels textos ja signats i, per tant, no canviarà l’essència del que s’ha pactat.

Un cop acabada la fase d’observació activa, diu, toca participar en la campanya a favor del sí a l’acord en el referèndum que s’ha de celebrar durant els primers mesos del 2025. Ha definit la seva formació d’europeista i ha deixat clar que “tenim pressa per explicar el contingut” i també ha dit que “nosaltres no som els del discurs de la por”, fent referència a les manifestacions del cap de Govern, Xavier Espot, en què avisava que sense l’entesa amb Europa no hi haurà prou pisos a preu assequible ni un fre a la construcció. Considera que aquelles declaracions no van ser del tot afortunades i ha dit que “farem campanya en positiu”.

El sí que ha remarcat és que “Andorra no pot viure d’esquena a Europa i es necessita un bon embrancament”. Tot i que creu que s’hauria pogut negociar d’una “manera diferent i més positiva”, s’ha mostrat convençut que sense l’acord amb la UE no es podrà mantenir una activitat suficient perquè les noves generacions puguin consolidar el futur social, econòmic i empresarial”.

Sí al pacte de Salut

D’altra banda, a diferència del que han fet PS i Andorra Endavant, SDP sí que continuarà dins del pacte nacional de Salut. El membre de la Comissió de Política Nacional, Alain Mateu, ha exposat que “és un tema crucial per al futur del país i per decidir quin model de sanitat volem”.

Entre les aportacions que han fet a la ministra de Salut, Helena Mas, hi ha la d’enfortir la metodologia de treball. En aquest sentit, es proposa l’elaboració d’un pla estratègic des de l’inici actualitzat cada quatre anys, identificant els objectius i definir les bases de treball. També volen associar aquest pla estratègic amb un pla d’acció anual que permeti el “correcte desplegament de les estratègies, així com els recursos tecnològics i els indicadors de rendiments, així com uns indicadors d’avaluació”.

Ara s’obre un període fins al mes de març per veure si Govern accepta aquesta aportació. Per la seva part, Bartumeu ha volgut diferenciar aquest pacte del que els van proposar els demòcrates durant la primera legislatura de Toni Martí. “Ara hi ha més voluntat de diàleg expressada, mentre que aleshores era una mena de benedicció del desmunt d’una política sanitària per una altra”, ha conclòs.