La política social, l’economia i la UE, eixos del programa de l’Alternativa

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Març de 2009

elperioidic.gif 

Iago Andreu

Al compàs d’una música de ressonàncies èpiques i en una parròquia fetitxe, tant o més que Ordino, com és la Massana. En aquest escenari va presentar ahir els socialdemòcrates les candidatures i els eixos principals del programa amb què aspiren a convèncer l’electorat el 26-A.

El PS es veu guanyador de les eleccions, però no en té prou i vol assegurar-se una majoria que li permeti governar sense hipoteques i aplicar un programa que posa l’èmfasi en la política social, la definició d’un nou model econòmic i les relacions amb la Unió Europea.

La diferència entre simplement guanyar o guanyar amb una majoria còmoda rau, segons l’anàlisi de l’Alternativa, en l’assignatura pendent dels socialdemòcrates: les parròquies. “Sabem que a escala nacional farem una diferència important amb les altres opcions polítiques, però no n’hi ha prou: les set llistes territorials són tan importants com la nacional i no podem malgastar ni un vot”, va dir el cap de llista a la Massana i amfitrió de l’acte d’ahir, Vicenç Alay. El fins ara conseller general, que va ser número dos de Bartumeu el 2005 i que ara ha assumit el repte d’enfrontar-se als liberals en un dels seus feus, va advertir que “el sistema electoral ens és poc propici” i que “ja es comencen a sentir els altaveus de la por” i que davant de tot això cal canalitzar totes les ganes de canvi en l’únic projecte, el seu, que representa aquest canvi.

Un projecte que el candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va resumir en quatre pilars: la claredat, la determinació, la responsabilitat i la solidaritat. La claredat, va explicar Bartumeu, en les propostes i en les persones; la determinació, en fer l’anàlisi dels problemes d’Andorra; la responsabilitat davant una situació internacional complicada i agreujada per les tensions entre el Principat i els seus veïns europeus i la solidaritat com a valor irrenunciable dels socialdemòcrates. Aquests pilars es tradueixen en els eixos principals del programa que són, precisament, les relacions amb Europa, la política social i el rellançament dels puntals de l’economia.

De fet, ahir a la tarda Bartumeu va seguir, amb la resta de candidats de l’Alternativa, el seminari de treball sobre les relacions amb Europa, que els socialdemòcrates volen concretar en un acord estable d’associació que asseguri la integració d’Andorra al mercat comú amb les especificitats necessàries ateses les dimensions del país.

L’ATUR, PER CONSENS L’Alternativa porta en el seu programa la proposta de posar en marxa una assegurança d’atur finançada amb les cotitzacions dels assalariats a la CASS. Aquesta cobertura, però, només es crearia després de consensuar-ho amb l’arc parlamentari i sempre amb una durada limitada en el temps, amb un màxim d’un any, amb un import decreixent i per a persones que hagin cotitzat un mínim de cinc anys.

pdf3.jpg