La xaria és la llei canònica de l’islam. Fonamentada en la revelació continguda en l’Alcorà, en la sunna i els ḥadīt i complementada per altres normes jurídiques establertes per analogia, amb previ consens de la comunitat, regula el conjunt d’activitats públiques i privades de tot fidel musulmà. L’Iran és un dels països musulmans amb una visió més estricta i conservadora de la xaria.
L’anomenada ‘policia de la moral‘ és un cos que s’encarrega de fer complir aquestes lleis en públic; per exemple, cridant l’atenció a les dones que porten el vel massa baix o la roba massa cenyida´. També poden cridar-los l’atenció si porten els pantalons massa ajustats, si la faldilla és massa curta o porten massa maquillatge. Els agents van acompanyats per dones amb xador (un mocador que cobreix el cap i el cos, però deixa la cara al descobert). Patrullen per llocs molt concorreguts, com ara parcs, places o centres comercials.
Quan veuen a una dona que infringeix el codi de moralitat, poden donar-li una notificació. Algunes són enviades a un centre correccional on se’ls ensenya com haurien de vestir-se. En els casos més greus, poden rebre una multa, un càstig per flagel·lació o fins i tot una pena de presó.
La conferència que ha comptat amb la intervenció de Bartumeu ha estat moderada per Struan Stevenson, antic parlamentari europeu britànic (1999-2014), membre del Partit Conservador Escocès. Durant els seus mandats al parlament europeu fou president de l’intergrup d’amistat per la llibertat a l’Iran i actualment representa el Comitè Internacional de la Justícia (ISS) i és el president del Comitè de l’ISS per la protecció de la llibertat política a l’Iran.
A l’acte hi havia una representació de les comunitats iranianes a l’exili. La conferència volia reflexionar sobre el contingut de la carta oberta que fou
signada el passat mes de maig per cent setze antics líders polítics governamentals d’arreu del món. També s’ha rebutjat la intervenció de l’actual règim iranià a l’Europa de l’est, en especial el subministrament a Rússia de drons que s’empren en la guerra contra Ucraïna.
La carta que va rubricar també Jaume Bartumeu va ser signada el maig passat per cinquanta-dos expresidents, cinquanta-tres exprimers ministres i dos antics presidents de de la Comissió Europea així com tres premis Nobels de la Pau.