Refundació del centreesquerra

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 18 de Juny de 2023

“Afrontar un procés de refundació del centreesquerra del nostre país” i “definir el nostre projecte de país per als propers 10 anys”. Aquest és el principal repte que vol tirar endavant el nou president de Progressistes-SDP, Josep Roig, que ahir va rebre el suport majoritari de l’assemblea nacional del partit per assumir el càrrec, en substitució de Jaume Bartumeu. La intenció de la formació progressista és posar en marxa un procés de convergència política i social, en el qual no només han de participar altres partits polítics, sinó que també s’ha d’implicar la societat civil en el sentit més ampli “a l’entorn d’una proposta política moderna i renovada”.


El nou dirigent d’SDP considera molt important el paper dels comitès parroquials en aquest procés, “en ser els més propers a la ciutadania”, i per això es treballarà perquè hi hagi una major implantació del partit a les diferents parròquies. A més, es prestarà una especial atenció a la comunicació, “ja que pensem que els programes que hem elaborat fins ara eren bons i presentaven solucions als problemes del país, però no els hem sabut comunicar prou bé a la ciutadania”, va explicar Roig.

Així doncs, el “full de ruta polític” de cara als propers anys que el nou dirigent posarà en marxa i que ahir va exposar als membres del partit passa per tres aspectes que es consideren “claus”: la refundació de l’espai de centre progressista, que ha de passar per una confluència tan àmplia com sigui possible, la definició del model de país, “que volem progressista, social i embrancat amb Europa”, i donar un major protagonisme als comitès locals “perquè són els que estan en contacte directe amb les associacions i les persones i, per tant, pensem que és a través seu que hem de fer passar el nostre missatge”. “S’hauria d’arribar a una mena de confederació que defensés el model de l’Andorra que volem i que d’aquí a quatre anys pugui ser vista per la ciutadania com una cosa que es pot dur a la pràctica”, va assenyalar Roig. Un primer pas en aquest camí seria l’entesa que ja es va assolir amb el Partit Socialdemòcrata (PS).

Josep Roig, número dos de l’aliança socialdemòcrata a la llista territorial de Sant Julià a les darreres eleccions generals, estarà acompanyat en la Comissió de Política Nacional per Aaron Comella, com a secretari d’organització, Meritxell Pujol (administradora-tresorera), Najim Aaouraghe, Alain Mateu, Cristina Montolio, Marc Nogués, Marian Sanchiz, Àngel Subirats i Elisabet Zoppetti (vocals).

El debat sobre la perspectiva del pacte d’Estat sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) va ser un tema que no estava previst i que ahir es va afegir a l’ordre del dia. En aquest sentit, Bartumeu va explicar als assistents com havia anat la primera reunió sobre aquesta qüestió convocada aquesta setmana pel cap de Govern, Xavier Espot, a la qual van ser convidades totes les forces polítiques. No obstant això, no serà fins a final d’aquest mes de juny quan SDP convocarà una roda de premsa per parlar sobre el seu posicionament en aquest àmbit.

JAUME BARTUMEU DEIXA CLAR QUE “NO M’HE JUBILAT DE LA POLÍTICA”

Jaume Bartumeu ho va tornar a reiterar ahir molt clar. Abandona la presidència del partit, però no la política. “No m’he jubilat de la política i continuaré opinant”, va manifestar. És més, tal com va expressar en l’assemblea d’ahir, està disposat a continuar “picant pedra en tot el que se’m demanés” juntament els integrants de la Nova Comissió Política Nacional. Així, el fins ara líder d’SDP reconeixia que ahir havia estat no només un dia “important i intens” per a SDP, sinó també per a ell en haver fet “un pas al costat”, fet que havia viscut “amb certa emoció”. Bartumeu va aclarir també, aquesta vegada a preguntes dels mitjans de comunicació, que el grup parlamentari socialdemòcrata, integrat per tres membres del PS és també el d’SDP perquè defensen el programa electoral elaborat conjuntament. “Estenem que també ens representen a nosaltres”, va afirmar el fins ara màxim responsable dels progressistes. En aquest mateix sentit, el nou president, Josep Roig, va indicar que el comitè de coordinació entre tots dos partits “de moment funciona que és el que importa”.