“La gran carència que tenim actualment [en matèria sanitària] és la manca de professionals” i per aquest motiu, des de PS SDP+ es proposa crear tot un mecanisme que afavoreixi la seva arribada amb una xarxa d’habitatges d’acollida mentre s’instal·len al país. “Si facilitem la convalidació de títols, oferim bons salaris i bones condicions laborals, però si quan arriben no els donem un lloc on viure, no serveix de res”, ha opinat la número sis de la llista nacional, Maria del Carmen Garcia.
El problema, però, és que a banda de l’habitatge, la resta de necessitats tampoc acaben de cobrir-se com seria desitjable. “El procés fins a Andorra és complicat. Els tràmits burocràtics són llarguíssims i moltes vegades es queden pel camí, i qui aconsegueix arribar moltes vegades no troba pis. Seria important facilitar un allotjament temporal mentre se situen o fan el reagrupament familiar”, ha indicat. Per reforçar la seva teoria, Garcia ha explicat que “fa poc van marxar de cop vuit metges d’Urgències deixant el servei desangelat, i la meva pregunta és: per què? Suposo que no va ser d’un dia per l’altre, sinó que tenien unes inquietuds o malestar i no van ser atesos”. I ha afegit: “Això és el més greu del sistema, que no es cuida els professionals”. Així mateix, ha apuntat que s’ha de donar més importància a Salut Mental, que hauria de comptar amb un centre d’atenció a diferents condicions cròniques amb modalitats residencials i de suport.
A banda, des de PS SDP+ també creuen que cal una reestructuració del SAAS, que s’ha convertit “en un gran monstre que fa i desfà” sense control. La proposta socialdemòcrata, doncs, és crear petites parapúbliques (hospital, Cedre, CAP, Urgències…) que es gestionin de manera autònoma, però sota la supervisió del ministeri de Salut. Perquè “ens sembla increïble que la salut d’un país no sigui gestionada pel ministeri corresponent”.
Unitat de radioteràpia
Pel que fa a la hipotètica construcció d’una unitat de radioteràpia, Garcia ha afirmat que fins que “no tinguem les dades i sapiguem quants pacients de càncer hi ha a Andorra no sabrem si cal o no”. Si fos que no, la candidata va brindar l’alternativa, idea original d’Assandca, de disposar d’una mena de pisos tutelats a Barcelona i Tolosa en què el pacient es pogués quedar a passar la nit i tingués una persona que l’acompanyés en tot el procés del tractament.
L’aliança socialdemòcrata també incorporarà un metge de referència i tècnics en cures auxiliars d’infermeria a tots els centres de salut del país; reforçarà els serveis infantojuvenils; afegirà com a prestadors de la cartera de serveis els professionals que actualment no es troben sota el paraigua de la CASS i organitzarà de forma integral les emergències sanitàries extrahospitalàries.
Més renovables
En un altre ordre de coses, la coalició PS SDP+ és partidària d’un creixement sostenible i ecològic que minimitzi la dependència energètica, i “sobretot descarbonitzi la nostra economia”, segons ha explicar el cap de llista territorial de Sant Julià, Gerard Alís. En aquest sentit, ha recordat que la mesura passa per les energies renovables i una gestió eficient dels boscos que permeti aprofitar recursos de km 0 com pot ser la biomassa. “S’ha aprovat una Llei de transició energètica, que hi estem a favor i en tot cas penso que en alguns aspectes s’ha quedat curta, i sobta que des del Govern es posin traves”, ha manifestat Alís, tot admetent que “puc entendre que hi hagi qüestions tècniques, però no és acceptable que fa més d’un any que s’espera resposta i no la tinguem. El que no poden fer és tenir un projecte com aquest parat”, ha etzibat.