“Les torres representen el símbol d’un model abocat a l’especulació”: Entrevista a David Perez

Autor: PILAR CANDEL
Font: ALTAVEU
Publicat el: 24 de Març de 2023

L’objectiu és clar: invertir una tendència. El moviment de l’aliança socialdemòcrata a Escaldes-Engordany segueix el mateix camí que a la nacional, com és lògic. La coalició arriba amb dos noms que representen els dos partits que la conformen. En segon lloc, Elisabet Zoppetti. En primer, i encapçalant una llista que arriba amb ganes, experiència i les coses clares, David Perez.

Què pot aportar a la seva parròquia des del Consell General?

Penso que tant l’Elisabet com jo podem aportar les solucions que Escaldes-Engordany reclama i fer-ho extensiu a la política nacional per així convertir la parròquia també en un referent social. Un clar exemple és la innegable necessitat de crear parc d’habitatges a preu assequible, l’aprofitament dels recursos naturals per a la xarxa de calor de FEDA o la millora de la xarxa viària reformant els punts conflictius i la mobilitat sostenible.

Què considera que farà decidir els resultats de la seva territorial?

La meva opinió és que a Escaldes el resultat serà molt ajustat. Però, mirant amb perspectiva, temes com les torres de Clot d’Emprivat, la dificultat de trobar habitatge a preu assequible i la qualitat de vida, poden ser determinants.

Trenta anys després d’aprovar la Constitució, s’ha de mantenir l’actual sistema electoral amb 14 consellers elegits, amb 2 representants per parròquia, o s’ha d’anar cap a una única llista general?

Considerem que cal una reforma pel que fa al sistema electoral. Pel que fa a la representació territorial creiem que hauria de ser més proporcional i representativa, mentre que a nivell nacional apostem per la llista única. També volem abordar un procés de reforma de la nostra Constitució per afrontar els reptes socials i econòmics, i que farem si així la població ho decideix a través d’una consulta ciutadana.

A nivell d’habitatge, quines mesures proposeu per solucionar la problemàtica des de la vostra parròquia?

Promourem la construcció d’habitatges socials a Escaldes-Engordany per evitar la concentració d’aquest tipus d’habitatge en una sola parròquia, com pot ser Andorra la Vella. Per nosaltres, garantir el dret a un habitatge digne és primordial i que cal resoldre a través de mesures per evitar l’especulació, regular els preus i posant en el mercat de lloguer els pisos buits que hi ha al nostre país, entre d’altres. A nivell nacional també farem un pacte d’Estat per l’habitatge amb participació de les institucions i la societat civil, a més d’elaborar un índex de preus de referència com a eina per establir els preus assequibles, entre d’altres.

Poder adquisitiu: quines mesures proposen?

A banda de les mesures en habitatge, que són les primordials a resoldre per recuperar el poder adquisitiu de la nostra ciutadania perquè aquest és el problema principal, apostem per mesures que siguin directes, com la reducció de l’IGI al 0% en productes d’alimentació bàsics, tarifes especials de FEDA i Andorra Telecom, l’educació gratuïta fins als tres anys, generalitzar el règim de tercer pagador de la CASS, apujar el salari mínim fins al 60% del salari mitjà…

L’acostament a Europa s’ha fet de la forma correcta?

No. Hi ha molta incertesa perquè per part del Govern no hi ha hagut ni transparència, ni comunicació, ni res. No sabem a què ens atenem davant d’Europa i això és normal que causi por. Cal un bon acord d’associació amb la Unió Europea, que vetlli per les necessitats d’Andorra, que compleixi amb les que ens demanen, però sobretot que estigui molt ben explicat i sense presses. No podem consentir que un fet tan important es tanqui a correcuita com vol fer l’actual Govern.

Com podem millorar el transport públic segregat dins d’Andorra? I per les connexions internacionals?

Des de PS SDP + augmentarem les freqüències del transport públic a la parròquia d’Escaldes-Engordany amb unes línies adaptades a les necessitats de la ciutadania i atenent les característiques de les nostres vies interurbanes, avingudes i carrers. Així mateix, revisarem la concessió del transport públic, mantenint-ne la gratuïtat, per garantir la bona governança en la gestió i coordinació de la xarxa de transport públic amb la col·laboració de tots els actors implicats. També, a nivell nacional, negociarem la compensació amb les companyies concessionàries amb previsió i planificació, i incrementant les freqüències de pas, per exemple. Per a les connexions internacionals, cal potenciar mitjans de transport més sostenibles i en aquest sentit apostem fermament pel ferrocarril.

Quines mesures s’han d’aplicar al sistema de pensions per fer-lo sostenible?

S’ha de modificar la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, implementar i universalitzar el règim de tercer pagador i altres mesures que s’aconseguirien amb un pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions que estableixi el traspàs d’una part de la branca general de cotització (sanitat) a la branca de jubilació (pensions).

Com es pot potenciar el turisme i el comerç (a la parròquia i al país) al mateix temps que es fa sostenible?

El turisme i el comerç han d’estar cada vegada més integrats a la nostra identitat i els nostres valors perquè necessitem -ja no només a nivell de parròquia o de país, sinó a nivell mundial- encaminar-nos, d’una vegada per tots i de manera real, cap a la sostenibilitat ecològica.  Les massificacions que pateix el nostre entorn natural no afavoreix aquest turisme que hauríem de potenciar, com l’anomenat “ecoturisme”, i cal que es potenciïn altres tipus de vacances com les de muntanya o rurals, sempre en un ambient relaxat i que cuidi de la nostra natura. Perquè si acabem amb ella no tenim cap futur.  Pel que fa al comerç, destaquem que cal un impuls cap al consum de proximitat i cap a aquell que potencia la venda dels productes fets a Andorra.

Si surt elegit, i per mantenir el contacte amb la ciutadania, preveu instaurar algun mecanisme de relació amb la població? (oficina de representació, horari d’atenció públic…)

Estarem presents tot el que puguem i posarem a disposició un número de telèfon, per fixar uns dies al mes a l’agenda per poder tenir contacte amb la ciutadania.

És un problema que no s’ha pogut tancar l’ordinació del Madriu?

El problema és que després de tants anys, seguim sense fer la feina, que és protegir com cal una de les joies que tenim al país. Massa sovint sembla que el problema és de personalismes i d’egos i no pas problemes reals. Govern també ha defugit la seva responsabilitat i no ha liderat mai el tema com caldria. S’hauran de trobar solucions aquesta propera legislatura amb els responsables comunals que sortiran de les properes eleccions del desembre 2023. Hem de trobar el punt d’equilibri de totes les parts.