“És contradictori que vulguem ser referents i atraure estudiants de fora i alhora tenir una Llei d’immigració que bloqueja molt l’arribada d’estudiants estrangers”. La reflexió la feia un dels pocs treballadors de la Universitat d’Andorra que ahir van assistir a la trobada amb candidats de la coalició PS SDP+. Ni una desena de persones a la sala d’actes, i la majoria membres de la candidatura parroquial, però els professionals que s’hi han acostat tenien neguits a transmetre.
Perquè potser molts de vostès, com bona part dels periodistes que érem a la sala, no saben les traves que existeixen avui dia per venir a estudiar a Andorra. “I cada vegada que canvien la llei, en tenim més”, s’han lamentat.
Resulta que un estudiant estranger que va a formar-se a l’UdA no disposa d’un permís d’immigració específic i fins a l’última modificació de la llei no podia ni treballar (ara se’ls permet fer 20 hores setmanals sempre que sigui dins de l’àmbit laboral del qual cursen estudis). En canvi, se’ls demana un aval equivalent a 10 mesos del salari mínim (uns 13.000 euros), a més d’assegurança mèdica i un seguit de documentació inacabable.
A més, pensem-hi, s’han de buscar la vida per trobar pis perquè no es disposa de residència universitària. I tot i que la número 3 de la candidatura, Susanna Vela, també s’ha mostrat favorable a la construcció de l’equipament a la parròquia, els professionals advertien que “no l’omplirem si els requisits són aquests i hi ha tant de proteccionisme”. Una situació preocupant, han advertit, perquè consideren que l’UdA ha fet un salt endavant qualitativament parlant i és capaç d’atraure talent, però al final, “invertim diners públics en uns joves que després no es poden quedar aquí a treballar i per tant, són uns diners que no ens serveixen per a res”.
Tant Vela com el número 4 de la llista, Pere Baró, que inicialment havien exposat les seves propostes en ensenyament superior, van pujar ràpidament al carro de les peticions. “No ha de ser tan difícil millorar aquests articles perquè no se sigui tan estricte i poder tenir un permís especial d’immigració”, ha exposat Vela, que va recordar que anys enrere s’havien posat limitacions perquè s’havien detectat alguns fraus. Però és clar, aquesta no pot ser la solució, han coincidit uns i altres, perquè “és restar oportunitats a Andorra”, afirmaven els assistents.
Vela, que de seguida ha apuntat “mala entesa” entre ministeris si es coneixia la problemàtica i no s’hi ha pogut posar solució, es va comprometre a revisar-ho remarcant que sovint s’és poc àgil a l’hora d’actuar i fer canvis. “Com amb les beques salari, que cal ajustar-les a la situació econòmica actual”, ha afegit.
El cap de llista parroquial, Josep Roig, hi ha afegit l’apunt europeu, recordant les dificultats actuals dels andorrans que marxen a estudiar a fora i els beneficis que podria tenir l’acord d’associació quant a mobilitat estudiantil. Un escenari, però, que Vela dubta que es produeixi en un termini de 6 mesos, per la qual cosa consideren que cal buscar alguna alternativa.
Diners
En la trobada tampoc hi ha faltat la qüestió pressupostària. “Si volem que la universitat sigui un puntal, el pressupost s’hauria de doblar”, van apuntar, afegint que està molt bé ampliar els espais, però han recordat que també cal pensar que fan falta “més recursos humans i tècnics”. La candidata de PS SDP+ els ha donat la raó i ha exposat que “si es vol apostar per allò públic, calen més diners que ara no tenim”. On buscar-los? “Desenvolupant un sistema impositiu que ara ho està poc” o canviant de prioritats. Tot plegat perquè realment l’UdA sigui una opció també per a la gent del país, “i no només perquè és més econòmic que marxar a estudiar a fora”.
Els candidats han reiterat el seu suport a l’ensenyament superior, exposant la voluntat d’ampliar-lo buscant sinergies amb les empreses, també es vol fer un parc tecnològic i crear una agència pública de recerca que agrupi i coordini tota la recerca que es fa la país.