«Compareixem avui per anunciar que hem establert una aliança socialdemòcrata per treballar pel progrés econòmic i social d’Andorra». Així va arrencar ahir l’excap de Govern i president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, la presentació oficial d’una candidatura nacional conjunta entre la seva formació i el Partit Socialdemòcrata (PS) i unes candidatures (no va concretar quantes) de territorials.
Una suma d’esforços que, en paraules del president socialdemòcrata, Pere López, s’ha d’entendre «com una aliança d’acord amb la situació que viu el país i el constant deteriorament que cada vegada pateix més població». D’aquesta manera, es pretén entrar amb «il·lusió» i «positivisme» en un escenari preelectoral que ja fa mesos que està en marxa, si bé encara no hi ha cap data concreta per a la celebració dels comicis.
«Aquests són segurament els moments més difícils de la història moderna del nostre país des del punt de vista del poder adquisitiu i de les economies familiars, dels autònoms i dels petits empresaris», va apuntar López, que també va reconèixer que «vist el llegat» en matèria d’habitatge, salaris o pensions «el repte és majúscul».
Així les coses, aquest dimecres els respectius congressos dels dos partits van donar llum verda a una unió que encara no té nom ni llistes confeccionades, però que tot sembla indicar que serà López qui anirà el capdavant, mentre que Bartumeu va confirmar que no hi participarà directament. En els pròxims dies s’acabarà de decidir el programa amb el qual busquen fer una oposició directa a Demòcrates i replegar un centre-esquerra «que fins ara s’ha abstingut».
Tot i reconèixer converses prèvies amb els taronja –l’última, aquest mateix dimecres al vespre amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol–, Bartumeu va assegurar ahir que «les línies no anaven en la mateixa direcció», especialment pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea.
«Aquesta és una aliança en positiu, que busca solucions. No anem en contra d’Espot, sinó a favor del país», va indicar l’excap de Govern. «El que va passar el 2013 –en referència a la seva ruptura amb el PS– és història; hem de saber llençar la rencunia al riu i treballar per a les persones», va afegir. De fet, va convidar a comprovar els programes electorals del 2019, per veure com no hi ha grans diferències entre les dues formacions, «sinó que més aviat conflueixen», i no va descartar la incorporació d’altres grups o independents que es vulguin sumar al projecte.
En una línia similar, López va considerar que el que demana la societat és «una aliança conformada per persones amb una àmplia experiència, una alternativa forta i seriosa que pugui solucionar els seus problemes». Així mateix, va destacar que la demanda s’ha vist incrementada amb l’empitjorament de la situació després de la pandèmia i, per aquest motiu, «busquem fer un país més fort, que doni suport ferm i decidit a l’economia productiva, als autònoms i les pimes i que integri els reptes climàtics, tecnològics i digitals», a més d’altres reformes en salut, educació, cultura o esports.
En aquest sentit, val a dir que el 90% de la militància socialdemòcrata va votar a favor de l’aliança amb SDP, amb 62 vots a favor, cinc en contra i dues abstencions, unes xifres «molt normals dins la nostra formació, on és habitual que hi hagi discrepàncies i diferents opinions respecte a qualsevol tema», va admetre López. A la seu d’SDP, en canvi, els 51 vots presents i delegats van ser a favor, perquè «tots fa molt de temps que creiem que cal un gran acord polític de país […], semblant al del procés constituent dels anys 1992 i 1993».
Quant als pactes vigents actualment entre SDP i Demòcrates als comuns de la capital i d’Ordino, Bartumeu va afirmar que no s’haurien de veure afectats per aquesta nova unió amb el PS. «Responsablement, no ha de tenir cap efecte en els acords de govern comunals. Per la nostra banda, no ha canviat res i continuarem treballant fins a l’últim dia de mandat», va sentenciar.