Pacte sense rancúnies

Autor: M. ROMERO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Gener de 2023

“El que va passar l’any 2013 no li diré que forma part de la història però és història”. Així va liquidar ahir el líder de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, les discussions d’ara fa una dècada que el van portar a deixar el Partit Socialdemòcrata i a trencar amb el que des d’ahir és el seu nou soci de batalla: Pere López. “Els responsables polítics hem de saber tirar les rancúnies al riu; hi ha hagut estires i arronses però l’important ara és el país i les seves persones”, va sentenciar l’excap de Govern.

Tot plegat en una roda de premsa on la sintonia entre els dos dirigents va ser cordial però on tampoc van produir-se grans mostres d’eufòria o triomfalisme. Una conversa entre els dos, perfecte perquè les càmares immortalitzessin el moment, va ser la prèvia a les dues declaracions institucionals –primer de Bartumeu i després de López– per oficialitzar l’acord.

Tot plegat en un escenari engalat amb dues banderes d’Andorra i un fons de roca massissa que, potser, buscava simbolitzar la solidesa d’un pacte que, deu anys abans era impensable. “És més que un cop d’efecte”, va defensar l’exministre de Finances, que va reiterar en diverses ocasions que “el pacte és en positiu; és un moment que demanava aquesta aliança”.

Una unió que es va començar a fraguar al juny, quan van iniciar-se les primeres converses entre el PS i SDP, i que aquesta setmana va rebre intensos bombardejos per intentar evitar-lo. El propi Bartumeu va confirmar diverses trucades de pesos pesant de Demòcrates. De fet, a principis de setmana la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va contactar el líder d’SDP per intentar convence’l per reeditar l’acord que està funcionant actualment a l’ens comunal. No va poder.

El mateix dimecres, hores abans que els respectes partits validessin l’aliança, ho va intentar el cap de Govern amb una trucada a les 15 hores que va derivar en una reunió entre Espot i Bartumeu, al despatx del líder de l’executiu. Una conversa, però, que no va arribar a bon port per les visions oposades, especialment, en matèria de l’acord d’associació amb la Unió Europea, segon va explicar Bartumeu, qui ja havia avançat a Espot, just abans de l’inici del concert en solidaritat amb Ucraïna del passat 17 de gener, que la decisió de la seva formació es prendria el dia 25.

“No tinc vocació de Felipe González i jarrón chino, com deia que no sabien on posar-lo”, va asseverar Jaume Bartumeu, que si bé hi ha qui el descriu com un cavall de Troia dins el PS, ahir va tornar a tenir totes les mirades sobre ell. Just com fa ara 10 anys quan va marxar del PS.