SDP critica la “inacció” i “irresponsabilitat” del Govern en matèria d’habitatge

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 23 de Novembre de 2022

Progressistes-SDP considera que els successius governs de DA han estat els responsables de l’agreujament de la problemàtica al voltant de l’habitatge. Així ho ha manifestat en roda de premsa la secretària d’organització de la formació, Elisabet Zoppetti, que ha comparegut acompanyada de Víctor Naudi, membre del Consell Nacional del partit, i de Josep Roig, membre de l’executiva.

Zoppetti ha recriminat “l’actitud irresponsable” de la majoria de DA assegurant que la “inacció” del Govern ha acabat agreujant la situació. De la mateixa manera ha criticat mesures electoralistes que arriben “massa tard” i ha deixat clar que el problema dels temporers és només “un símptoma més del problema de l’habitatge” que va molt més enllà. “S’ho estan mirant sense moure ni un sol dit”, ha criticat, afegint que tenen la sensació que “s’expulsa els nostres ciutadans perquè els que poden pagar 3.000 euros per un lloguer puguin venir al país”.

De fet, tant Naudi com Roig han recordat que ja el 2019 des de la formació s’advertia de la bombolla immobiliària que s’estava generant i que calia aplicar polítiques per disposar d’habitatge a preu raonable, rebaixant el cost de la construcció, trobant terrenys a preus baixos i disposant d’una oferta variada i repartida per tot el territori. “Però des de DA no es va tenir cap proposta en compte i ells tampoc han aportat cap solució”, ha manifestat Naudi.

Roig de la seva banda, ha defensat que les solucions en aquest àmbit demanen “voluntat i un Estat fort, capaça d’anticipar-se i que no amagui el cap sota l’ala”. Igualment, ha posat sobre la taula quatre punts amb mesures per mirar de pal·liar el problema.

Així, per fer front a l’augment “desbocat” dels preus consideren que cal establir un índex de referència del preu, també un topall en els augments i un sistema de taxes que bonifiqui o penalitzi segons si els lloguers estan per sobre o per sota de dels topalls. Per disposar de més oferta proposen un pla nacional per ampliar el parc d’habitatges de lloguer de gestió pública, impulsar una política d’ajuts per reformar pisos vells o permetre rebaixar la cessió econòmica al 0% sempre que es construeixin pisos de lloguer a preus assequibles.

A més, per garantir que tothom té accés a un habitatge digne defensen un sistema de prestacions i juts públics i demanen implicació dels comuns per disposar de plans directors urbanístics per aconseguir un creixement sostenible. “Es tracta de fer i no només de dir”, ha sentenciat Roig.