Elisabet Zoppetti creu que les mesures no solucionaran el problema “ara quan acaba la legislatura”. Ha opinat que el tema ja ve de les legislatures de Toni Martí com a cap de Govern. “L’actual Govern ha tingut quatre anys per posar fil a l’agulla i no ha fet res perquè en el que queda de legislatura ja no tenen temps de fer res. Ara quan s’acaba la legislatura es volen posar a fer coses. És lamentable. S’ho estan mirant i no mouen cap dit. Qui ha de posar les eines o no les té o no les sap fer servir”, ha reblat.
L’ex ministre d’Interior i exconseller general i integrant del consell nacional del partit, Victor Naudi, per la seva part, ha opinat que “la situació ha empitjorat. A la legislatura 2015-2019 ja havíem advertit de la situació i del creixement desmesurat. En el programa de Progressistes del 2019 ja deiem que calia trobar habitatges a preu raonable. Demòcrates no ha tingut en compte cap proposta i ara els preus esta desorbitats, especialment en l’habitatge de lloguer que és la part ,més preocupant”. Naudi s’ha referit a les declaracions del cap de Govern, Xavier Espot després de la reunió de dilluns de la Taula d’Habitatge. “Qui ha de gestionar el tema és Govern i ningú més. Espot passa la pilota als particulars. Realitzar habitatge de lloguer és un negoci”.
Segons Naudi cal donar seguretat jurídica que no “existeix amb el govern de Demòcrates amb canvis constants de lleis”. Des de la formació assenyalen que és fonamental l’aportació dels comuns baixant les taxes de construcció pels habitatges destinats a lloguer i que Govern baixés l’IGI dels materials de construcció. “Solucions n’hi ha però Govern no les fa”, ha afegit Naudi. L’excandidat a cap de Govern i exconseller del comú de Sant Julià de Lòria i membre de l’executIva de Progressistes, Josep Roig ha subratllat que s’hauria d’actuar amb fermesa “i el Govern no disposa d’aquesta qualitat”. Ha dit que el problema de l’habitatge ja ve de lluny i ha posat d’exemple les enquestes del CRES.
A la darrera assemblea de Progressistes es va presentar una ponència sobre habitatge centrada en els preus del lloguer amb la poca presència de pisos al mercat. Un altre punt feia esment a garantir l’accés a un habitatge en condicions dignes com marca la Constitució. Així mateix s’han referit a les noves construccions destinades a gent amb un alt poder adquisitiu. Per Roig, “l’Estat hauria de regular el preu de lloguer, establint un índex de referència i establir un topall d’augment. Aquestes mesures no tenen res d’innovador i ja ho han fet altres països com Espanya”. El sistema de prestacions i ajuts públics al lloguer hauria d’anar acompanyat d’un sistema d’inspecció i control per detectar els casos de frau en la sol·licitud d’aquestes ajudes.
Una altra proposta és frenar el creixement urbà desmesurat. “Es tractaria d’acotar llocs pel seu impacte al paisatge o en la mobilitat”, ha manifestat Roig. “Per tot això cal un Estat fort al darrera i que es posin en marxa. S’hauria d’impulsar amb els comuns plans directors urbanístics de revisió de sòls no sostenibles per frenar la construcció d’edificis allà on encara hi pugui haver expectatives. Es tracta d’acotar els sectors territorials que poden presentar problemes per la seva discontinuïtat respecte del nucli urbà”.