Progressistes SDP presentaran una proposta que permeti accedir a l’habitatge a un preu regulat

Autor: CARMEN SALAS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 10 d'Octubre de 2022

Els membres de Progressistes SDP van celebrar dissabte un consell nacional durant el qual van tractar diverses qüestions, la principal de les quals va ser la situació de l’habitatge a Andorra i, en particular, la problemàtica actual d’absència de lloguer a un preu raonable.

Segons l’excap de Govern i líder dels progressistes, Jaume Bartumeu, aquesta situació ha estat generada per «l’allau d’inversió estrangera especulativa promoguda pels tres últims governs de Demòcrates» que ha fet que l’habitatge s’hagi convertit en un «actiu financer» que ha de donar una rendibilitat econòmica i, per tant, sense cap tipus de «projecció social» quant al seu accés.

Per combatre-ho, Bartumeu creu que cal centrar-se en el que diu la Constitució, que és que «l’Estat garantirà l’accés a un habitatge digne». Aquest tema es va tractar arran d’una ponència presentada el passat mes de juny per Josep Roig, ampliada durant el cap de setmana amb aportacions del conseller general Víctor Naudi.

En aquest sentit, Bartumeu va assegurar que en les pròximes setmanes es farà pública una proposta política concreta que permeti «a les persones que viuen i treballen al país accedir a un habitatge, no dic a preu social, però sí a preu regulat».

L’altre punt important que van tractar té relació amb l’actual situació política del país. Sobre aquest tema, Bartumeu ha mantingut diverses converses tant amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari general demòcrata, Jaume Serra; com amb el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i el candidat de Liberals, Josep Maria Cabanes. Des de la perspectiva del president de Progressistes-SDP, la formació política que lidera veu «amb preocupació» l’actual situació de l’escena política andorrana, que segons ell és un «batibull de personalitats amb agenda pròpia i grups d’interessos de famílies ideològiques més o menys en construcció amb molta efervescència i molta declaració» sense una definició clara.

Davant d’aquesta situació, el partit va acordar ahir, segons va afirmar Bartumeu, «fer una plataforma» amb una proposta sobre què és important per al país a partir «d’un acord d’Estat, un pacte polític transversal» per treure el Principat de la complicada situació en què es troba actualment.

D’altra banda, i sobre si Bartumeu encapçalarà la citada plataforma, aquest va apuntar que prioritza la seva creació per sobre dels noms particulars, tot i que si no s’arribés a un acord amb les altres forces polítiques «i tothom vol anar a la seva», valoraran si «participen en el circ o no».