Progressistes-SDP prepara una proposta que planteja alliberar sòl públic

Autor: PILAR CANDEL
Font: ALTAVEU
Publicat el: 9 d'Octubre de 2022

Progressistes-SDP ha celebrat aquest dissabte el seu Consell Nacional, que s’ha dividit en dos punts molt concrets i que han seguit la línia de l’assemblea general que va tenir lloc al mes de juny. Ha servit per posar sobre la taula els dos troncs principals per anar creant una línia d’acció davant unes eleccions generals que semblen cada cop més properes. D’una banda, la formació que lidera Jaume Bartumeu prepara una proposta d’habitatge que planteja, principalment, l’alliberament de sòl públic. També s’ha parlat de les diverses reunions que ha mantingut i de la voluntat que té la formació de fer un pacte d’Estat.

Les línies generals de la proposta d’habitatge que prepara SDP es van començar a treballar el passat mes de juny durant l’assemblea, on es va perfilar en quin sentit es podria moure. Aquest dissabte, però, ha comptat amb una ponència que ha preparat Josep Roig, fent equip amb el Víctor Naudi. En aquesta primera part del Consell Nacional s’ha parlat sobre la problemàtica de l’accés a l’habitatge. Bartumeu ha explicat que, el que s’ha exposat, ha estat com “l’arribada de la inversió estrangera que han promogut els tres últims governs ha fet que el mercat andorrà quedi absolutament submergit en l’especulació”.

Aquesta proposta, que es plantejarà de forma oberta durant els pròxims dies, s’ha d’acabar de redactar, però ja estaria aprovada. Bartumeu, però, ha avançat que el que es vol és “alliberar sòl públic per poder fer construcció d’habitatges de lloguer a preu raonable”. En aquest sentit, el president d’SDP ha recordat “com anem dient des del 2019”, que al 1990 es van adquirir uns terrenys a la Borda de Sales, a Santa Coloma. Allà, ha assegurat, “s’hi poden fer tres blocs d’aquestes característiques i el Govern, que n’és el titular i propietari d’aquests terrenys no mou la més mínima pedra per poder promoure’ls en un sòl que, insisteixo, ja és públic i per tant, no necessitaria cap inversió”.

En definitiva, aquest primer ordre del dia ha servit per establir la posició que podria prendre SDP de cara a unes eleccions generals. “Ens sembla que hauria de ser una actuació pública en l’àmbit de l’habitatge que respecti el principi constitucional que diu que l’Estat ha de garantir un accés de la ciutadania a un habitatge digne”, ha remarcat Bartumeu. D’altra banda, se n’ha parlat de la darrera mesura presa pel Govern per tal de frenar, en certa manera, la construcció, “se n’ha parlat i no pas per aplaudir-la”. Bartumeu ha assenyalat que aquesta actuació ha estat “absolutament improvisada”, que demostraria que l’Executiu “es mou per tacticisme polític i electoral, i no per un projecte de país”.

La segona part d’aquest Consell Nacional ha versat al voltant dels possibles acords de cara a unes properes eleccions. Bartumeu ha explicat als companys de formació les darreres reunions que ha mantingut amb altres forces polítiques. Concretament, i en primer lloc, amb el cap de Govern, Xavier Espot, però també amb el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i amb el liberal, Josep Maria Cabanes. Aquesta tasca se li va encomanar durant l’assemblea del juny, però, malgrat això, Bartumeu assegura que va estar Espot qui el va emplaçar, i que hauria sigut el cap qui li hauria parlat sobre aliances i pactes. Quin seria el resultat i cap on es podrien moure, de moment, no ho ha volgut desvetllar.

El que ha explicat és la preocupació existent a la formació per treure al país de la crisi “derivada de la pandèmia, més la guerra a Ucraïna, més els reptes institucionals que tenim amb l’Acord d’Associació amb la Unió Europea”. La solució, segons ha assenyalat Bartumeu i s’ha valorat al consell, passaria per “fer unes polítiques transversals amb un pacte d’Estat”. Davant d’això, però, ha indicat que “ens trobem amb un escenari on hi ha un batibull de personalitats amb la seva agenda pròpia, amb interessos i famílies amb molta presència, però ningú que es vulgui definir ni tingui un ritme a seguir”. Amb aquest panorama, el que ha fet SDP és redactar una proposta de país.