Bartumeu critica el Govern i l’augment de les «injustícies»

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Març de 2022

Progressistes-SDP va celebrar dissabte passat el seu Consell Nacional en què el president, Jaume Bartumeu, va fer una anàlisi de la situació política actual al país, així com reflexions sobre el full de ruta del Govern de l’Horitzó 23.

Concretament, Bartumeu va considerar que dins l’Executiu hi ha dos governs, un de demòcrata i un de liberal, que duu a terme una política que «malmet la Constitució i comporta la fractura social i la consolidació de dues Andorres que van a velocitat diferents». Segons l’excap de Govern, les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres són «propaganda a dojo» i «postureig» a través dels quals s’intenta amagar «un augment de les injustícies».

És per això que des d’SDP creuen que «el país necessita una alternativa a aquesta majoria […] que no ha de ser una revenja, sinó una exigència: la justícia». I això, va afirmar Bartumeu, només s’aconseguirà si «els progressistes hi són».

Tanmateix, i quant a la situació econòmica, es va posar de manifest que la crisi provocada per la covid-19 i agreujada per la invasió de Rússia a Ucraïna «no ha de servir per tapar les qüestions de fons que estan latents en la crisi actual però que ningú vol afrontar». «Patim una crisi conjuntural però el mal de la nostra economia és estructural», va assegurar Bartumeu, que no va dubtar en titllar la situació del país de «low-cost».

Els progressistes també van dubtar de l’avenç en l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), tot recordant que «Europa no és el problema, és la solució a bona part dels nostres problemes». Encara amb relacions institucionals, Bartumeu va opinar que el Govern va fer «el rídicul» quan va «suplicar» a la Generalitat de Catalunya que inclogués Andorra en la candidatura olímpica dels Jos d’Hivern del 2030.

Finalment, cal destacar que SDP va defensar la despenalització de l’avortament i va criticar que «el Govern i la majoria del Consell General tenen una posició més conservadora que el Vaticà».