Progressistes diu que Liberals “va a la seva” i Demòcrates “segueix”

Autor: REDACCIÓ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Març de 2022

El consell nacional de Progressistes-SDP va celebrar ahir el consell nacional amb dures crítiques a la gestió del govern de coalició. El president del partit, Jaume Bartumeu, es va referir a l’existència de dos governs, “on els liberals van a la seva i DA segueix”. Per il·lustrar-ho, va exposar una sèrie de punts: els liberals van a la seva, mai millor dit, i DA segueix: l’augment de preus de les residències sociosanitàries; el desencontre amb les companyies de transport públic per l’abonament de compensacions; la voluntat de retardar la jubilació dels 65 als 67 anys; la desorientació a l’hora de prohibir a l’escola pública els signes d’ostentació religiosa; la contínua degradació del funcionament de la justícia; la persistent negativa a garantir el dret constitucional a un habitatge digne, o l’enfrontament amb tots els comuns.

Bartumeu va dibuixar un país amb un fort endeutament públic i amb una negociació amb la UE “empantanegada”. Dels Jocs Olímpics d’Hivern, va acusar el Govern d’equivocar-se en les relacions amb Espanya, “donant un tractament protocol·lari inadequat a la visita del president de la Generalitat i fent el ridícul suplicant que s’acceptés Andorra a fer un paper subaltern”. És coneguda la posició favorable d’SDP a l’avortament, “constitucionalment sensible, però el Govern de coalició i la majoria tenen una posició més conservadora que el Vaticà”.

L’excap de Govern es va referir al fet que l’executiu “menysté gairebé per costum les competències comunals”. Hi va donar dos exemples recents: els comuns han hagut d’acudir a la Batllia per discutir davant la justícia l’abonament d’unes transferències econòmiques que el Govern els nega; l’executiu pretén tirar endavant una reforma tributària que “erosionarà” els tributs recaptats pels comuns.

Respecte a la deslegitimació del Consell General, va al·ludir a la negativa “reiterada” del ministre de Finances “a complir els requeriments del Tribunal de Comptes i de la comissió legislativa de Finances perquè lliuri la documentació –els comptes– de l’AREB i de BPA”.