SDP critica la posada en marxa de l’Agència de Ciberseguretat

Autor: LIDIA LOPEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 17 de Novembre de 2021

«El Govern ha començat la casa per la teulada amb la creació de l’Agència de Ciberseguretat». Aquesta és la conclusió de Progressistes-SDP respecte de la posada en marxa d’aquesta infraestructura, pel fet que, tal com van posar de manifest ahir els membres del Comitè de Política Nacional (CPM) Elisabet Zoppetti i Josep Lluís Donsion, aquest ens creat per decret i en funcionament des del 28 d’octubre, «no té marc normatiu».

«En lloc de posar les bases i, a partir d’aquí, anar creixent, s’ha creat aquest organisme que no té un reglament concret», va declarar Donsion, mentre que Zoppetti va destacar que s’han tirat endavant quatre organismes.

D’aquesta manera, els progressistes van posar de manifest un seguit d’interrogants, per exemple, com es durà a terme la contractació, quan personal hi haurà, o si les empreses que hi col·laborin accediran per concurs o no. A més, Zoppetti també va qüestionar quin serà el pressupost que tindran aquestes entitats i si haurà de ser aprovat des del Consell General. En darrera instància, la membre del comitè va considerar que a França, l’Agència Nacional de Seguretat dels Sistemes d’Informació (Anssi) «és enorme i té una estructura més senzilla que l’andorrana».

Per tot plegat, van denunciar el seguit d’incògnites que hi ha al voltant de l’Àgència de Ciberseguretat, sobre la qual només han pogut concloure amb claredat que «tot va a parar al secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina».

Paral·lelament, des de Progressistes-SDP també es van mostrar perplexos pel fet que «ens fa la impressió que el decret ha passat de llarg a l’oposició», tal com va reconèixer Donsion, mentre que Zoppetti va incidir que «ens sorprèn que l’oposició no posi el crit al cel per la creació d’aquests quatre organismes sense un marc normatiu».

En qualsevol cas, a l’espera que es presenti i entri a tràmit parlamentari el projecte de llei que abraci la ciberseguretat, els progressistes van recalcar que «no es pot fer una llei a mida d’aquest decret», a la vegada que van valorar que «ha de complir amb els estàndards europeus».

Així mateix, des de Progressistes-SDP van assegurar que «creiem que és molt important i necessari» controlar la ciberseguretat, però no estan d’acord en la forma que s’ha constituït l’agència.