Redacció
El candidat a cap de Govern per L’Alternativa, Jaume Bartumeu, va assegurar que els deu consellers generals socialdemòcrates repetiran, i que aniran a les llistes d’una manera o d’una altra.
En declaracions al programa El Matinari d’Andorra 7 Ràdio, el líder del Partit Socialdemòcrata va assenyalar que havia “demanat als companys del grup parlamentari que tornin a ser candidats”, i que tots havien “acceptat la petició”. El que no va detallar el candidat del PS és quin lloc ocuparan cadascun dels consellers, o bé a quina parròquia es presentarien. També va apuntar que comptarien amb el suport d’unes quantes persones independents.
A la mateixa entrevista, Bartumeu va afirmar que la compareixença del cap de Govern, Albert Pintat, al Consell General va ser un acte “institucionalment patètic”, ja que només es tracta d’un “pretès exercici de transparència” i perquè, segons ell, “el camí que seguiria Europa si Andorra no feia els deures ja estava pautat a l’inici de la legislatura”. A més, desconfia que el problema es pugui resoldre en tan poc temps.
A més, el líder del PS, retreu al Govern que porti a terme negociacions en l’àmbit internacional “quan la majoria que li dóna suport al Consell General ja s’ha dissolt. És de bojos que el Govern vulgui resoldre el problema de l’OCDE quan està en funcions”. De tota manera, pel candidat de L’Alternativa no és la primera vegada que l’executiu no respecta la llei. Considera que ja s’ha demostrat amb el permís perquè els comerços obrin el 14 de març, dia de la Constitució, “després de cedir davant la pressió de determinats lobbies comercials”.
Recepta per sortir de la llista
Bartumeu es va mostrar convençut que el proper govern que resulti escollit a les eleccions haurà de continuar negociant pel conflicte amb els paradisos fiscals, i per això va explicar quines mesures aplicaria en cas d’obtenir un bon resultat. “No desarmarem el secret bancari unilateralment i sense l’opinió dels treballadors del sector”, va explicar el candidat, que a més va assegurar haver-se reunit amb membres de l’Associació de Bancs (ABA). I va posar com a exemple el model suís, “on ja fa temps que es preparen per eliminar el secret bancari”. La proposta de reforma tributària, que els socialdemòcrates ja van presentar fa temps, també és una de les peces clau, segons Bartumeu.
ApC titlla “d’inacceptable” la carta a l’OCDE
La plataforma Andorra pel Canvi va opinar ahir, mitjançant un comunicat, que la carta de compromís presentada pel Govern a l’OCDE tenia un contingut “inacceptable” i, per aquest motiu, va ser rebutjada per l’organisme. Des de la formació es va negar que la no acceptació del document es degués, tal com va afirmar Albert Pintat al Consell General, a l’escàndol fiscal de Liechtenstein.
“És comprensible que fos rebutjada, ja que no es va presentar una carta estàndard”, indicava el comunicat, que remarcava també que el document “no compleix els requistis que marca el projecte”. Des d’ApC es va tornar a demanar a Pintat que “s’envolti de persones que coneguin millor els procediments davant de l’OCDE i que presenti la carta en les condicions que ho han fet la resta de països”, acció que “seria una iniciativa per donar resposta a la sol·licitud del senyor Frémont”. A més, la plataforma va reiterar la invitació a “totes les forces polítiques per treballar en consens”.
Els electors de la capital i Escaldes no votaran al comú
Els col·legis electorals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany es traslladen de casa comuna. En el cas de la capital els votants dispositaran el sufragi al Centre de Congressos i Exposicions, mentre que a la parròquia escaldenca es destinaran les instal·lacions del Prat del Roure per exercir el dret a vot.
Totes dues corporacions justifiquen el canvi per oferir una major comoditat i també per facilitar l’accessibilitat a la gent gran i persones amb mobilitat reduïda. A més, en el cas de la capital s’amplia el nombre de meses electorals d’una a dues. La cònsol major, Rosa Ferrer, va argumentar que “l’objectiu és donar un millor servei al ciutadà”. “Andorra la Vella té 6.200 electors i així s’evitaran les cues que es feien a casa comuna, a vegades a la intempèrie”, va destacar. Les dues taules, que s’ubicaran en diferents sales, permetran agilitzar tant l’accés a les urnes com l’escrutini. “Es doblaran els recursos per ser més àgils i efectius”, va especificar la mandatària. A banda, el vestíbul també s’adequarà per a la cita electoral. En concret s’instal·laran pantalles per seguir la informació i el recompte de vots. A Escaldes, el Prat del Roure també s’habilitarà el 26 d’abril per als comicis, però es mantenen les dues meses electorals de les anteriors convocatòries. La divisió dels votants es farà mitjançant l’ordre alfabètic.
Cap urna al Pas
Encamp no valora “inicialment” l’opció d’instal·lar un col·legi electoral al Pas. “No voldria que se sapigués primer el que es vota al Pas que a Encamp”, va argumentar Miquel Alís.