M. R.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i candidat a cap de Govern per l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va rotagonitzar ahir una de les més crítiques intervencions de la legislatura, insistint en el fet que el cap de Govern, Albert Pintat, “ja no està legitimat per anar a plantejar cap negociació”, motiu pel qual va formular “un oferiment i alhora una petició de cooperació nacional a totes les forces polítiques” que passaria, entre altres accions, per un “acord polític nacional per les relacions amb Europa” i un “gran pacte pel treball, la cohesió social i el desenvolupament econòmic”.
De fet, Bartumeu va instar el Govern a definir el seu projecte amb Europa com a punt bàsic per sortir de la paràlisi que actualment hi ha a l’hora de sortir de la llista de paradisos fiscals no cooperants, avaluant “si li convé més defensar el secret bancari i l’opacitat o bé reforçar els lligams amb els veïns i avançar en un acord d’associació”. El líder socialdemòcrata va afirmar, d’altra banda, que “el problema no és tècnic, sinó estratègic i polític”, atès que “el que se’ns retreu a Andorra no és pas que siguem poc curosos en la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme”, sinó que “la qüestió fonamental” seria “l’intercanvi d’informació en l’àmbit administratiu”.
Bartumeu, a més, va acusar Pintat d'”enganyar” la ciutadania “minimitzant les conseqüències de l’immobilisme”, tot i que “la realitat s’ha resistit a plegar-se als desitjos i a les fantasies”, i va matisar que, en qualsevol cas, “no estar a la llista de l’OCDE no és cap garantia de tranquil.litat”, atès el cas de San Marino després de la carta que van firmar amb l’organisme. A més, Bartumeu va recordar la sortida de La Caixa del país, tal com va reconèixer públicament Ricard Fornesa, per pressions del Banc d’Espanya.
Per negociar la sortida de la llista de paradisos fiscals, Bartumeu va assenyalar que “si els governs espanyol i francès tenen un acord amb Suïssa, no ens poden tractar pitjor que als suïssos, perquè tenim un acord d’amistat i de bon veïnatge”, justificant la pressió francesa com una mostra més del que Alemanya està fent amb Liechtenstein o Itàlia amb San Marino.
TARRADO I DE HARO// El president de CDA+S21, Enric Tarrado, va mostrar-se preocupat per la manca de consens en la qüestió fiscal, lamentant que no s’hagi creat una taula per Europa formada per totes les forces parlamentàries i econòmiques. Tarrado també va afirmar que “calia haver signat la carta de compromisos amb l’OCDE en el seu moment”, i que ara s’ha de donar una resposta ràpida, “un senyal inequívoc de la voluntat de canviar les coses”. Tot i que el centrista va qualificar de “positiva” la reforma econòmica iniciada pel Govern de Pintat, també va criticar la manca de la celeritat suficient per arribar a temps a les reformes. Finalment, Tarrado va sentenciar: “Confiem que a la pròxima legislatura hi hagi la capacitat per enfocar aquest repte”.
En el cas del conseller no adscrit de Renovació Democràtica (RD) Ricard de Haro, durant la seva intervenció va criticar l’exposició de Pintat: “Ha fet un cronològic de converses, però ha barrejat informació del que volia fer amb el que ha fet”, assenyalava, demanant al cap de Govern que no vagi a negociar “amb els mateixos arguments que ja han avisat que no ens serveixen” i que consulti també l’estratègia “amb altres persones”. De Haro va resumir la nova negociació que encetarà Pintat amb un paral.lelisme: “Vostè m’ha semblat un estudiant que va a reclamar als professors la revisió d’un examen que ha suspès”.