Bartumeu alerta dels problemes de solvència del sistema financer

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 29 de Juliol de 2020

El president de Progressistes-SDP va posar sobre la taula ahir un dels principals problemes que al seu entendre hauria d’afrontar el país i que considera que des del Govern no s’encara: la solvència del sistema financer. “La viabilitat del sistema bancari andorrà en la seva estructura actual és més que dubtosa”, va apuntar, i va afegir que el fet de no comptar amb un prestador de darrera instància “és un dèficit de primera magnitud” i més, en moments de crisi econòmica com el que es preveu pels efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Bartumeu ho considera un problema “urgent”, per la qual cosa va reclamar a l’executiu que actuï. “Si coneix el problema no hauria de dissimular i com més anirem esperant a encarar la qüestió de la necessitat de reforçar la solvència del sector financer andorrà, més ens podrem trobar amb problemes, no només el sector financer, sinó el conjunt del país”, va advertir.

En aquest sentit va tornar a ser crític amb els arguments esgrimits pel Govern per defensar l’adhesió a l’FMI i va deixar clar que “no cal estar a l’FMI per tenir un sistema bancari solvent i consolidat”. Com a exemples va citar Mònaco i Liechtenstein, retraient de nou que no s’hagi mirat cap a França en la qüestió del finançament de l’estat.

De la mateixa manera va recordar que l’FMI no pot exercir com a prestador d’última instància “perquè els seus estatuts no ho permeten”, i va remarcar que “només donen préstecs a països que s’ensorren”, per la qual cosa “no convindria de cap manera que l’FMI ens hagi d’ajudar, perquè si fos el cas, això seria terra cremada”.

Sobre l’adhesió o no a l’FMI, considera que caldria “un debat profund i sòlid sobre els avantatges i inconvenients” al Consell General, defensant un altre cop que la quota de 101 milions s’haurà de pagar. “Si s’hi volen adherir que ens expliquin la veritat, que no ens expliquin sopars de duro i no facin fer el ridícul a determinats parlamentaris escrivint-los articles en els quals diuen que només costa 4.700 euros”, va etzibar.