L’oposició retreu a Pintat la manca de diàleg i no signar la carta de l’OCDE

Autor:
Font:
Publicat el: 25 de Febrer de 2009

BonDia

Marc Segalés 

Com era previsible, la intervenció del cap de Govern, Albert Pintat, en la sessió extraordinària per explicar la política de relacions exteriors de l’executiu en matèria econòmica i fiscal va ser durament replicada per les forces de l’oposició.

Les diverses formacions politiques van retreure a Pintat la manca de diàleg i d’informació als parlamentaris en aquesta qüestió i el fet de no haver signat al seu moment la carta de compromís amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
El conseller general no adscrit de Renovació Democràtica (RD), Ricard de Haro, va lamentar que Pintat barregés en la seva intervenció lleis “que s’han aprovat i altres que només s’han quedat en projecte”, i va demanar al cap de Govern “molta cura” amb les accions que prengui a partir d’ara i que no vagi a negociar amb “els mateixos arguments que ja han avisat que no serveixen”.
En aquesta línia, de Haro, que va assegurar que Pintat “és víctima del seu Govern, del seu grup i dels seus socis”, va instar el líder de l’executiu a consultar la seva estratègia “amb altres persones” diferents a les que l’han aconsellat fins ara.
D’altra banda, el president del grup parlamentari de CDA+Segle 21, Enric Tarrado, va lamentar la manca de consens en aquest tema, “una qüestió d’Estat”, i el fet que no s’hagués creat en quatre anys la taula per Europa amb totes les forces polítiques i els principals agents econòmics i socials.
Així mateix, Tarrado, que va titllar de “positiva” la reforma econòmica i fiscal iniciada per l’executiu si bé va lamentar el fet que no es fes “prou ràpidament”, va retreure a Pintat el fet que no hagués signat la carta de compromís amb l’OCDE, “una carta que ja s’hauria d’haver signat la legislatura passada”.
De la seva banda, el president del grup parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va mostrar convençut que aquests esdeveniments, especialment els ocorreguts aquest “febrer negre”, confirmen “el fracàs de la política i el cicle de govern liberal”, i va criticar “l’increïble miopia política amb què el Govern ha tractat la qüestió de les relacions amb Europa”.
Així mateix, Bartumeu, que va acusar el Govern d’intentar “disfressar la realitat”, va insistir en que l’estratègia seguida per l’executiu “és del tot equivocada” i que casos com el de San Marino, que ha aixecat el secret bancari en totes les operacions que es facin vers Itàlia, posen de manifest que no estar a la llista “no dóna cap garantia de tranquil·litat”.
En aquest sentit, el dirigent socialdemòcrata, que va recordar que en la seva visita Frémont ja va deixar clar que “no hi ha marge de negociació, va destacar que ha arribat el moment que “Andorra ha d’avaluar d’avaluar si li convé més defensar el secret bancari i l’opacitat o bé reforçar els lligams amb els veïns i avançar en un acord d’associació amb la Unió Europea”.
Sigui com sigui, pel president del grup socialdemòcrata, i tenint en compte la creixent pressió internacional, Andorra ha de “fer un pas ferm unilateral” que només pot ser “una norma legal andorrana, que s’estableixi per un període transitori mentre s’avança en la reforma tributària i els correlatius acords per evitar la doble imposició”.
Per això, Bartumeu va reiterar la proposta de fer un acord polític per agilitzar les reformes i d’arribar a un consens per discutir la fórmula per permetre l’intercanvi d’informació, i va fer una crida de “cooperació nacional a totes les forces polítiques”.
Per la seva part i com no podia ser de cap altra manera, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Jordana, va defensar la feina feta per l’executiu al llarg de la legislatura, que va titllar de “correcta i positiva”, i va avalar l’estratègia seguida que ha de portar a la signatura de convenis per evitar la doble imposició amb els països veïns.
Així mateix, Jordana, que va repassar també les lleis que s’han tirat endavant aquests anys, va rebatre les acusacions del PS i dels consellers d’RD en el sentit que els dos mesos vinents, el cap de Govern no intentarà fer la feina que no s’ha fet en quatre, “perquè se n’ha fet”, sinó que “demostrarà que Andorra ha fet els deures”.

El Greco tampoc aprova la feina feta
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va aprofitar la sessió extraordinària de dimarts per incidir que no és únicament l’OCDE qui no aprova la tasca d’Andorra sinó que també el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) ha donat un toc d’alerta al país. I és que, segons va explicar el dirigent socialdemòcrata, la setmana passada va tenir lloc a Estrasburg la 41a reunió plenària de l’organisme, en la qual va quedar de manifest que el Principat “no ha pogut aprovar el primer i el segon cicle d’avaluació”.
I és que, segons va continuar Bartumeu, l’informe de conformitat sobre Andorra del 12 de febrer d’enguany assenyala que el Govern no ha dut a terme diverses recomanacions de l’informe que fou examinat el desembre del 2006. Així mateix, Bartumeu, que va lamentar el fet que tot i el marge de 18 mesos donat pel Greco “Andorra no ha arribat a l’hora”, va detallar que des de l’organisme internacional s’ha recriminat a l’executiu el fet que “només s’han atès de manera satisfactòria un terç de les recomanacions”, que les altres haguessin estat únicament “parcialment recollides” i que “almenys dues no han estat ateses”.
Així, entre les mancances assenyalades pel Greco destaca el fet que no s’hagi fet res davant la recomanació que s’instaurés un mecanisme de protecció contra eventuals represàlies als funcionaris que assenyalessin sospites de corrupció, i el fet que el Codi Penal continua incloent dos articles que dificulten la denúncia de sospites d’infraccions i comunicació d’informacions. Davant d’això, Bartumeu va assegurar que la credibilitat del Govern, “ja malmesa al gener”, es troba aquest febrer “sota mínims”.

pdf1