Bartumeu signa un manifest amb els principals líders socialdemòcrates

Autor: REDACCIÓ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 2 de Juny de 2020

L’excap de Govern i líder d’SDP, Jaume Bartumeu, ha signat un manifest amb les principals autoritats i líders socialdemòcrates d’Europa, per tal de demanar a la Comissió Europa i als govern del vell continent mesures per tal de reactivar l’economia, tot preservant els llocs de treball i pensant també en clau ecològica. El document, adreçat directament a la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, aborda la necessitat de construir “un pacte europeu per al clima i els llocs de treball”.

Per als signants, i més tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials provocades per la pandèmia de la Covid-19, “el Pacte verd europeu és la millor manera de dur a terme els canvis reals a Europa”, i afirmen que “la transició ecològica no és només una qüestió de supervivència, és també una obligació moral i una oportunitat”.

A més a més, els científics, personalitats i polítics que signen el manifest afirmen que els esforços que la Comissió Europea destina al Pla d’inversió sostenible són “insuficients”, i diuen que “fins ara, els recursos financers promesos al Pacte verd són molt pocs, massa pocs (entre 2 i 10 vegades menys del que caldria), per tal que algun dia pugui tenir èxit. Ha de disposar dels recursos apropiats per tal de poder materialitzar el que es proposa”.

El document va més enllà i aporta tres grans solucions per afrontar el repte que defineixen. En aquest sentit, la primera és la reducció dels combustibles fòssils mitjançant la reducció de les inversions i la retirada de subvencions en aquest sector. Denuncien que el Banc Central Europeu només ha destinat un 11% dels 2.600.000 milions d’euros creats des del 2015 a l’economia real i per aquest motiu demanen més inversió i la creació d’un Banc Europeu per al Clima i la Biodiversitat. Finalment, aposten per la creació d’un impost del 5% sobre els beneficis de les grans empreses.

En aquest sentit, l’excap de Govern Jaume Bartumeu ha dit que “comparteixo aquesta crida amb altres antics primers ministres com Enrico Letta (Itàlia) i Petre Roman (Romania), i amb Pascal Lamy, ex-comissari europeu pel Comerç. Han signat la crida Sergei Stanishev, president del Partit dels Socialistes Europeus, Giorgios Papandreu, president de la Internacional Socialista, Cristina Narbona, presidenta del PSOE, Olivier Faure, primer secretari del PS francès, i Paul Magnette, president del Partit Socialista belga”. També l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, l’exfutbolista Lilian Thuram o les actrius Cecile de France o Josiane Balasco.