Bartumeu brinda a Frémont la seva proposta a la suïssa

Autor:
Font:
Publicat el: 14 de Febrer de 2009

elperioidic.gif  

Iago Andreu

Res de nou sota el sol. El cap de l’oposició i candidat del PS a les eleccions del 26-A, Jaume Bartumeu, va afirmar que ni els esdeveniments recents ni la visita del representant del copríncep francès, Christian Frémont, l’han fet variar en les seves conviccions sobre la necessitat d'”avançar en la línia de més transparència” i per la via de l’intercanvi d’informació administrativa a la demanda. “Res no em fa canviar ni un punt ni una coma de la nostra posició, coneguda des del 2005, ni del que vaig declarar fa 48 hores”, va declarar el candidat del PS.

Bartumeu i Frémont van mantenir una reunió de tres quarts d’hora a l’oficina parlamentària socialdemòcrata en el transcurs de la qual el líder del PS va lliurar al representant de Sarkozy la declaració pública efectuada dimecres a la Casa del Benefici. Una declaració en què Bartumeu es comprometia a negociar acord d’intercanvi d’informació bancària amb França i Espanya, “i, per tant, amb Europa”, en la línia dels convenis que aquests dos països tenen subscrits amb Suïssa.

El cap de l’oposició va afirmar compartir el diagnòstic de Sarkozy traslladat per Frémont sobre la gravetat de la situació i la necessitat de donar una prova de bona voluntat i efectuar algun canvi significatiu abans de l’estiu. “Si després de les eleccions arribem al mes de juny, per exemple, sense haver-nos mogut en la bona direcció, els problemes per a Andorra serien terribles”, va augurar Bartumeu.

Sobre la necessitat de fer algun canvi abans de la cimera del G-20 del 2 d’abril a Londres, el cap de l’oposició va opinar que “Andorra no hi arribarà per molt bona voluntat que tingués” i va culpar el gabinet liberal de tots els retards acumulats. “Els nostres interlocutors europeus, que durant quatre anys han vist com el senyor Pintat els enganyava, poden prendre paciència fins al dia 27 d’abril”, va afirmar. Segons el candidat socialdemòcrata, “la situació és molt greu” i “hi ha molt poc marge de negociació si és que n’hi hagués, que jo crec que no n’hi ha”. Davant d’això, el líder del PS opina que “o Andorra és mou en la direcció de la transparència o tindrà molts i molts problemes”.

Bartumeu va celebrar que “les forces polítiques responsables” hagin arribat a la conclusió de la necessitat d’avançar per la via de l’intercanvi d’informació administrativa. D’altra banda, el candidat del PS va lamentar “el Partit Liberal no estigui en aquesta sintonia. Durant quatre anys ha demostrat que està en una línia diferent a la que nosaltres plantegem”, va dir.

RETRETS ALS LIBERALS// Per a Bartumeu, la situació “gravíssima” a què s’ha arribat té uns responsables claríssims: els liberals, que durant gairebé 15 anys han portat el timó del país. La visita de Frémont evidencia, segons el líder del PS, el fracàs de “les reformes, reformetes i pedaços que ha intentat fer el Govern Pintat”. I com a mostra d’aquest fracàs, va recordar que l’OCDE no va voler rebre Pintat a París al gener.

pdf1