Data límit per a l’intercanvi de dades

Autor:
Font:
Publicat el: 14 de Febrer de 2009

Diari d'Andorra

Carme Berrio

El representant del Copríncep francès, Christian Frémont, va llançar ahir un ultimàtum a les autoritats del país amb l’objectiu que Andorra “desaparegui” de la llista de paradisos fiscals.

Amb un missatge rotund va exigir l’adopció de mesures, entre les quals va apuntar com a acció més ràpida l’aprovació d’una llei temporal que asseguri els intercanvis d’informació homologats pels estàndards de l’ODCE. Es tracta d’una acció prioritària que el Principat hauria de tancar en quatre mesos. Frémont va transmetre la voluntat de Nicolas Sarkozy ahir al cap de Govern, Albert Pintat, els grups parlamentaris i la resta de candidats que es presentaran a les eleccions. En cas de continuar en la situació actual, Frémont va amenaçar amb “sancions” per part de la comunitat internacional. Però confia que no s’arribarà a aquest extrem. “Si no es fa res s’imposaran sancions i serà molt greu, és just el que cal evitar”, va remarcar.

Frémont demana que s’accelerin els passos perquè Andorra assoleixi “l’anonimat” i surti de la llista dels tres països que figuren com a paradisos fiscals, segons els paràmetres de l’OCDE. França sol·licita una solució immediata, però és conscient de la coincidència amb el període electoral. Per aquest motiu, insta les autoritats a adoptar mesures concretes tot just quan es constitueixi el nou Govern a partir d’un text “provisional”. “La mesura més urgent que permetrà sortir de la llista serà votar una llei provisional que permetrà a Andorra de manera unilateral informar els principals països europeus de les dades bancàries i econòmiques”, va explicar el representant de Copríncep.

SENSE PRECISAR EL MODEL

Tanmateix, no va entrar en detall sobre el model d’intercanvi d’informació que hauria d’adoptar Andorra. Correspon a les autoritats del Principat consensuar el grau de modificació de secret bancari i si es vol seguir la línia de Suïssa, com defensen alguns dels agents polítics i econòmics. Frémont tan sols va remarcar que una vegada el país faci un gest significatiu començarà la negocació per determinar el model. “Ara no demanem coses molt precises, quan es doni un signe de bona voluntat es negociarà amb Andorra igual que es fa amb la resta de països que són paradisos fiscals”, va subratllar.

El representant del Copríncep francès va transmetre aquestes recomanacions a les autoritats del país després de reunir-se amb el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, tot just abans de la visita al Principat. “Vaig tenir una trobada amb el secretari general per demanar-li què cal que faci Andorra per sortir d’aquesta llista i em va dir que cal que accepti i respecti els criteris de l’OCDE”, va precisar. El mateix Nicolas Sarkozy va programar aquesta reunió entre Frémont i Gurría.

LA VISITA DE SARKOZY

El Copríncep francès visitarà el Principat només si les autoritats avancen en l’intercanvi d’informació. “M’ha dit que està preparat per venir a Andorra a partir del moment que hi hagi signes de bona voluntat”, va informar Frémont. De fet, la urgència del toc d’alerta al Principat respon a la disjuntiva amb què es troba el president de la República Francesa en encapçalar la lluita contra els paradisos fiscals, una qüestió que centrarà l’ordre del dia de la reunió del G-20 el 2 d’abril. “Li retreuen de donar aquest discurs i ser Copríncep d’un país considerat paradís fiscal”, va assenyalar Frémont. L’atac contra els estats que apareixen en la llista negra de l’OCDE s’ha accentuat a partir del moviment internacional per reformar el sistema financer mundial. I els paradisos estan en el punt de mira. “Tots els caps d’Estat s’han adonat que la situació és tan greu perquè existeixen paradisos fiscals”, va manifestar. Frémont va reiterar la “gravetat” de l’escenari per a Andorra.

pdf1