La banca aposta pel model suís i demana un canvi de política

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Febrer de 2009

elperioidic.gif  

Iago Andreu

La situació creada després de les declaracions del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, la setmana passada dient que pretenia revisar les seves relacions amb Andorra, donada la condició de paradís fiscal del Principat, no només ha sacsejat la classe política, sinó que també ha fet aflorar inquietuds, per bé que menys histriòniques, en el sector financer. En un punt d’inflexió que sens dubte marcarà un precedent a la història del Principat, l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) es decanta per un canvi en la política de país i per l’adopció d’un model de cooperació similar al de Suïssa.

El president i el vicepresident de l’ABA es van reunir dimarts amb el ministre de Finances, Ferran Mirapeix, i el cap de Govern, Albert Pintat, per conèixer de primera mà l’evolució de les converses que el primer va mantenir divendres de la setmana passada a París, l’endemà de les polèmiques declaracions de Sarkozy. En la reunió, que es va celebrar a petició dels banquers que no acabaven de comprendre perquè l’Executiu no els havia convocat primer, els representants de l’ABA van exposar al cap de Govern i al titular de Finances la necessitat d’accelerar les negociacions amb França, però també amb Espanya i amb la resta de països europeus.

Segons fonts del sector, des de l’ABA s’és molt conscient que accelerar les negociacions i trobar una sortida a la situació implica adoptar una fórmula d’intercanvi d’informació. En aquest sentit, la banca creu que Sarkozy ja ha definit el camí a seguir i que les relacions d’Andorra amb França s’haurien de basar en l’exemple de Suïssa. Fonts del sector afirmen que l’adopció d’un model d’intercanvi d’informació en àmbit administratiu obligarà la banca a seguir fent canvis per assegurar el creixement del negoci, canvis que anirien en les línies ja indicades: aprofundir en el procés d’internacionalització i buscar nínxols en què el sector financer andorrà continuï sent competitiu i capdavanter.

NECESSITAT DE CONSENS// Des del sector bancari es vol fer arribar a tota la classe política la importància de forjar consensos entorn d’aquesta qüestió, ja que és un assumpte clau per a la supervivència del país. “No és un problema de la banca, sinó del país”, insisteixen les fonts del sector.

Segons les fonts consultades properes al sector, la banca veuria amb bons ulls la proposta feta pública ahir al matí pel candidat socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, d’adopció del model suís i de viratge en les relacions del Principat amb els seus veïns. Del posicionament socialdemòcrata, s’elogia que hagi definit clarament els paràmetres del debat i que hagi aportat una sortida concreta, entenedora i perfectament realitzable en un termini de temps relativament curt.

pdf1