Iago Andreu
El president del Grup Socialdemòcrata i candidat del PS a les eleccions generals del 26-A, Jaume Bartumeu, va fer públic ahir el seu posicionament sobre la crisi desfermada la setmana passada després que el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, declarés la seva intenció de revisar les seves relacions amb Andorra, atesa la condició de paradís fiscal del Principat. La fórmula socialdemòcrata per desencallar la situació és clara: buscar un acord d’intercanvi d’informació amb França igual que el de Suïssa.
Bartumeu va optar per no esperar la visita del representant del copríncep francès, Christian Frémont, programada per demà, i va decidir avançar-se amb un compromís públic per si les urnes li atorguen la responsabilitat de formar govern: “Plantejar al Govern francès, a partir del 27 d’abril, una proposta que vagi en la línia de l’acord signat a Berna el 12 de gener entre la República francesa i la Confederació Helvètica”. L’acord en qüestió implica l’intercanvi d’informació administrativa en casos de frau fiscal o infracció equivalent, incloent l’intercanvi d’informacions bancàries.
“Preciso que es tracta d’un acord molt similar al que Suïssa ja té signat amb Espanya”, va explicar Bartumeu, que és molt conscient que les declaracions de Sarkozy només són la punta de l’iceberg i que després de França caldrà arribar a una major cooperació amb Espanya i la resta de la Unió Europea. Un pas com ara aquest, segons el candidat socialdemòcrata, és imprescindible “perquè s’ofereixen perspectives serioses de consolidació i seguretat jurídica al sistema bancari i al conjunt de l’economia andorrana”. D’altra banda, el líder del PS també es va comprometre a efectuar aquest canvi de rumb buscant el consens de la resta de partits que estiguin presents al Consell General després de les eleccions del 26-A.
Per contrast, Bartumeu va ser molt crític amb “l’escassa predisposició al diàleg i la resistència a acceptar l’horitzó europeu que el PS ha assenyalat sense dubtes des de fa cinc anys” del cap de Govern, Albert Pintat. Segons el candidat socialdemòcrata, la problemàtica actual és “el resultat dels quatre anys que Pintat ha fet perdre al país” i que han culminat en una situació “d’haver d’acceptar, sense badar boca, condicions i imposicions poc respectuoses de la nostra sobirania”.
PANORAMA INTERNACIONAL// Bartumeu va aprofitar per repassar els esdeveniments internacionals en matèria de secret bancari que s’han esdevingut des que Suïssa i França van renovar el seu acord d’intercanvi d’informació el 12 de gener. La Comissió Europea va presentar un nou projecte de directiva per eliminar les traves a l’intercanvi d’informació només dos dies abans que San Marino cedís a les pressions italianes i decidís aixecar el secret bancari de les operacions vers Itàlia: “Es lliuraran informacions que fins aquesta setmana estaven cobertes pel secret bancari sanmarinès, que era un dels més sòlids i impenetrables d’Europa”, va afirmar Bartumeu, que també va recordar que el microestat italià havia signat la carta de compromís de l’OCDE.
De fet, el candidat socialdemòcrata va posar San Marino com a exemple que el fet de “no estar a la llista de l’OCDE no és garantia de tranquil.litat” i va acusar de “populistes” aquells que, en referència al candidat d’ApC, Eusebi Nomen, veuen la solució en sortir el més ràpidament possible de la llista en qüestió.
D’altra banda, la posició del PS va quedar dimarts avalada per les decisions de l’Ecofin, que exigeixen que l’acord antifrau que la Unió Europea està negociant amb Liechtenstein inclogui intercanvi d’informació en casos de frau fiscal i qualsevol altra activitat assimilable.