E.G. i A.M. R.
Les pressions de la comunitat internacional sobre els països catalogats com a paradisos fiscals no han deixat de créixer en els darrers mesos, especialment alimentades per la crisi financera i econòmica. Ara, però, les pressions també se centren sobre Andorra i provenen dels dos estats que mantenen una vinculació històrica amb el Principat: França i Espanya demanen menys declaracions d’intencions i més realitats.
La punta de l’iceberg que ha evidenciat la magnitud del problema van ser les paraules del president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, que dijous a la nit va declarar en una entrevista televisiva en què va ser molt dur amb els paradisos fiscals la seva voluntat de revisar les relacions amb Andorra i Mònaco.
Segons fonts coneixedores de les relacions d’Andorra amb els dos països veïns, les pressions franceses i espanyoles s’han incrementat en els darrers temps en la línia de demanar més transparència i d’obrir un procés de reformes que posi fi a l’abolició del secret bancari per als no residents, veritable clau de volta de la polèmica. Tot plegat, en un sentit similar a l’expressat a principi de setmana per la comissió europea amb el nou projecte de directiva fiscal. Segons les mateixes fonts, els governs francès i espanyol volen realitats i fets tangibles i menys paraules i declaracions de principis. En aquest sentit, s’afirma que és probable que en els propers dies el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, faci una declaració en un sentit similar a l’expressat per Sarkozy dijous.
Les paraules del president francès, però, sempre tindran més pes que les del seu homòleg espanyol, atesa la seva condició de copríncep. Si bé el pes de les declaracions de Sarkozy és inqüestionable, el fet és que les seves paraules admeten diverses interpretacions, i les de PLA i PS no podien ser coincidents. El cap de Govern, Albert Pintat, va treure ferro a l’assumpte i va afirmar que Andorra també vol revisar les relacions amb França, en la línia d’evitar la doble imposició. “Cap membre de la UE ha parlat nominalment d’Andorra, si ho va fer ahir Sarkozy és perquè sap que ens estem movent en la bona direcció″, va declarar. Més enllà de fer una lectura positiva de les paraules de Sarkozy, el cap de Govern es va mostrar convençut que França sap que “Andorra no pot ser territori que aculli frau fiscal perquè el país és dels millors combatent el blanqueig de diners”.
Ben diferents van ser les valoracions del candidat del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que va afirmar que les paraules de Sarkozy eren “clares i diàfanes” i que, per tant, “no necessiten traducció ni interpretació″. “Estem davant una crisi institucional que pot ser greu i les paraules del senyor Pintat, si aquest no fos un tema tan seriós, serien per morir-se de riure”, va afirmar el líder del PS. “Sarkozy ha dit que amb els paradisos fiscals no hi ha marge de negociació i que vol revisar la seva relació amb Andorra”, va puntualitzar Bartumeu per evitar qualsevol lectura positiva de les declaracions del copríncep francès.
VIATGE URGENT// Si bé, d’una banda, Pintat va treure ferro a l’assumpte, de l’altra, el seu ministre de Finances, Ferran Mirapeix, va viatjar de forma imprevista a París per reunirse amb el representant del copríncep, Christian Frémont, al Palau de l’Elisi. “El ministre Mirapeix ara està parlant a l’Elisi de la revisió que vol fer França”, va explicar Pintat als assistents del seminari del JEF per excusar l’absència del titular de Finances. Segons el cap de Govern, Mirapeix no va poder assistir a l’acte perquè es trobava negociant uns canvis de relació amb el país veí que han d’anar en la línia d’assolir un acord que eviti la doble imposició. “Sortirem de la llista de paradisos fiscals per la via lenta, la dels acords de doble imposició″, va concloure.