Eliminar les llistes parroquials de les eleccions generals. Aquesta és la proposta que Progressistes-SDP defensarà durant aquesta campanya i portarà al programa electoral per impulsar un sistema “més representatiu, just i que permeti traduir el nombre de vots directament amb consellers generals”.
Els progressistes consideren que el sistema actual, on hi ha llista nacional i parroquial, està obsolet i que la societat i el sistema polític ha canviat respecte a quan es va impulsar la Constitució el 1993, quan es va donar molta importància al pes local. “Han passat 26 anys i a la pràctica s’ha vist que la forma de legislar no requereix específicament defensar el territori per una llista elegida des de la parròquia”, ha defensat l’ex-conseller general, Víctor Naudi, que apunta que la llista nacional ja representaria totes les parròquies.
Aquest canvi ha d’anar lligat necessàriament d’una modificació de la Constitució perquè és la Carta Magna que designa l’existència de les dues llistes de les eleccions generals. A més, els progressistes també defensen que siguin els mateixos votants qui escolleixin el possible candidat a cap de Govern marcant fins a tres opcions diferents de la llista que votin el futur conseller que vulguin que es postuli com a candidat.
Davant les possibles crítiques que els puguin arribar per aquesta proposta pel fet d’eliminar la representació parroquial al Consell, Naudi ha defensat que no cal fer diferenciacions que creen “consellers generals de primera i de segona”. L’exconseller general ha reiterat que el pacte del 93 ja s’ha superat i que amb el sistema nacional actual on hi ha l’existència de les transferències als comuns ja no té sentit l’estructura actual.
El candidat a cap de Govern per Progressistes-SDP, Josep Roig, ha subratllat que la defensa del territori seguiria estant present al Consell General, com per exemple la necessitat d’acabar la desviació del vial a Sant Julià de Lòria o altres reclamacions d’altres parròquies. Roig ha recordat que no serà la primera vegada que porten una proposta similar al programa electoral i que és “coherent i amb visió de país” al que anteriorment han defensat amb l’objectiu que el Consell General sigui “més representatiu perquè no és normal tenir majoria absoluta amb un 37% dels vots”, ha tirat en cara de DA. També ha argumentat que si fins ara han impulsat llistes parroquials és perquè “jugaven amb les regles del joc actual”.
Més enllà d’aquesta modificació puntal de la Constitució, un text que per SDP és “modern i ha permès desenvolupar les institucions”, caldria obrir un període reflexió a llarg termini per analitzar quins preceptes s’han de canviar perquè “tothom s’hi senti representat”.
Naudi també ha destacat que algunes lleis impulsades per DA aquesta darrera legislatura i que tenen un vincle amb la Carta Magna s’hauran de modificar o derogar. Ha parlat de derogació en el cas de la Funció Pública o la Llei del Codi de relacions laborals, i de canvis en la llei de transferències i competències i del reglament del Consell General perquè “limita l’accés a la informació i trepitja drets dels consellers”, ha dit.
Finalment, en relació a les eleccions generals del proper 7 d’abril, Roig ha anunciat que el consell executiu del partit està decidint a qui donarà suport en aquelles parròquies on no han aconseguit configurar llista: Canillo, la Massana i Sant Julià de Lòria. “Personalment no em sento representat per cap altra llista, però ens posicionarem al respecte”, ha assenyalat.