Si la setmana passada era el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General qui alertava que la futura llei de la funció pública obre la porta a privatitzar alguns dels serveis que ofereix l’Administració, ahir va ser Socialdemocràcia i Progrés qui va carregar contra la “tendència privatitzadora” de l’executiu d’Antoni Martí.
El conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, van incidir en la necessitat que la reforma de la funció pública no s’acabi aprovant aquesta legislatura i d’evitar noves privatitzacions, després de la que ja s’ha dut a terme amb la centraleta telefònica.
En aquest sentit, Naudi, que va recordar la pregunta presentada per conèixer els motius de la decisió i la resposta “escarida, incompleta i poc argumentada” que va rebre per part de l’executiu, va assegurar que s’ha perdut en qualitat del servei ja que malgrat que l’atenció “és educada” el “temps de resposta és pitjor”.
Al marge d’obrir la porta a la privatització de serveis, Naudi va destacar que el text entrat a tràmit per l’executiu tampoc hauria de tirar endavant ja que “no té el suport ni dels sindicats de l’Administració ni cap grup de l’oposició”.
En aquest sentit, el parlamentari de SDP, que va remarcar que una llei de la importància d’aquesta no es pot fer de pressa i corrent al final de la legislatura, va incidir en què la llei precisa “d’un mínim consens” si es vol que sigui durable i no aprovada únicament amb l’aval de la majoria taronja.
Naudi, que va posar de manifest la disconformitat de la formació “per com s’ha dut a terme aquesta reforma”, va defensar que l’objectiu que s’hauria de perseguir amb aquesta llei “és garantir un servei públic al ciutadà a la vegada que garantir l’estatus als funcionaris i treballadors públics”.
Així, el conseller general de SDP, que va recordar els 33 acords assolits durant el Govern de Bartumeu tot picant la cresta al parlamentari del PS Pere López per “anotar-se’n el mèrit” en el darrer Consell General quan aquest va ser “dels secretaris d’Estat d’aleshores Josep Roig i Bruno Bartolomé”, va incidir en què calen mesures per flexibilitzar la jornada laboral dels funcionaris a la vegada que garantir l’atenció al públic així com fixar un sistema de carrera professional.
Naudi va apostar també per definir un règim d’incompatibilitat “real” i garantir la figura del funcionari, i “no deixar-la en la mínima expressió” com fa la proposta de Govern, ja que es tracta d’un tema important per “garantir la seva feina davant el poder polític”.
D’altra banda, Naudi i Bartumeu van lamentar el “canvi de posicionament” del cap de Govern del tot “electoralista”, i van censurar que fa vuit anys volgués “disminuir” l’Administració ja que deia que hi havia “massa funcionaris” i ara que s’acosten eleccions vagi anunciant “noves contractacions”.
Una expressió desafortunada del copríncep episcopal
Preguntat sobre les darreres manifestacions del copríncep episcopal en relació a l’avortament, el president de SDP va qualificar d’“expressió desafortunada” la referència de Joan-Enric Vives als ciutadans estrangers que viuen al país i es manifesten en relació a la despenalització de l’avortament com a “persones importades”.
Bartumeu va aprofitar per reiterar la posició que “ha defensat, defensa i defensarà” SDP en relació a aquesta qüestió que no és altra que “la despenalització de l’avortament en els tres supòsits”.
Així mateix, el dirigent de SDP va criticar aquells que volen plantejar el debat des de l’òptica de coprincipat o avortament i va recordar que la Constitució ja preveu que una llei pugui ser sancionada només per un dels coprínceps, de manera que ha de ser el Consell General qui decideixi o no sobre aquest debat.