SDP avisa que el copríncep pot vetar la consulta sobre l’avortament

Autor: MERITXELL PRAT
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Novembre de 2018

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va posar contra les cordes la proposta liberal de convocar un referèndum sobre la despenalització de l’avortament.

El líder de la formació progressista va advertir que la consulta la podria vetar un dels caps d’Estat, ja que justament són els coprínceps els encarregats de convocar els referèndums.

«Els que ens sabem la Constitució, sabem que la convocatòria l’ha d’acordar el Consell General i després ho han de convocar els coprínceps. No vull mirar al sud, però es pot donar el cas que el cap d’Estat que ha de convocar, digui que no convoca perquè el referèndum és contrari a la Constitució», va exposar, alertant de «la situació paradoxal a la qual alguns ens voldrien evocar».

Bartumeu, de fet, va reiterar que la posició d’SDP no ha canviat i que tal com han defensat fins ara són partidaris de la despenalització en els tres supòsits bàsics.

En aquest sentit es va mostrar convençut que el canvi legislatiu és possible tenint en compte que en el moment de redactar la Constitució es va preveure la possibilitat que les lleis fossin signades per tan sols un dels dos caps d’Estat. Una fórmula utilitzada, per exemple, per aprovar la llei del matrimoni civil i del divorci o la de les unions civils.

Crítica

El líder d’SDP va ser molt crític amb la posició defensada pel cap de Govern en aquest àmbit. «No ens sembla adequat que el senyor Toni Martí es converteixi en l’abanderat d’unes posicions de l’Església quan ell va ser elegit per ser cap de Govern del país».

De fet, també va criticar aquells qui defensen la dicotomia «o avortament o coprincipat», recordant que és el Consell General qui ha de decidir si vol o pot obrir el debat i pronunciar-se. I que, en tot cas, un cop s’hagi produït una votació favorable a la despenalització, seria el moment de plantejar la disjuntiva.

Les declaracions de Bartumeu es van produir en el marc d’una roda de premsa en la qual el conseller general Víctor Naudí va voler insistir en el seu rebuig a la reforma de la Funció Pública.

Un dels aspectes que més va criticar va ser el fet que el text que es vol aprovar facilita la privatització d’alguns serveis que actualment fan funcionaris. Una postura defensada, també pel Sipaag.

Naudi va tornar a esmentar els 33 acords a què havia arribat el Govern de Bartumeu per fer la reforma, remarcant que ha de tenir un suport ampli.