Els socialistes espanyols avalen l’acostament a la UE proposat pel PS

Autor:
Font:
Publicat el: 27 de Gener de 2009

elperioidic.gif  

Iago Andreu

El candidat del Partit Socialdemòcrata a les eleccions generals de la primavera vinent, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb alts càrrecs del socialisme espanyol per exposar-los la seva proposta d’embrancament amb la Unió Europea, que passa per negociar un acord d’associació.

Al matí Bartumeu, acompanyat del seu equip de campanya, va acudir a la seu del PSOE, al carrer Ferraz de la capital espanyola, on va mantenir una reunió amb la secretària de Política Internacional i Cooperació del PSOE i diputada per Madrid, Elena Valenciano. Bartumeu va explicar a Valenciano el seu projecte per associar-se amb Europa, que quedarà plenament recollit en un llibre que els assessors del PS en la matèria estan a punt d’enllestir. D’altra banda, tots dos polítics van intercanviar impressions sobre el procés de renovació del Parlament Europeu i, consegüentment, de la Comissió.

Al migdia, el candidat socialdemòcrata es va reunir amb el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, per continuar les converses que van començar fa unes setmanes durant la visita del polític espanyol al Principat, com ara les relacions amb Europa i la política econòmica i fiscal proposada pel PS. Paral.lelament, els responsables de comunicació dels dos partits van mantenir una reunió de treball per coordinar les agendes de cara a una participació dels socialistes espanyols a la campanya de les generals.

CONTRADICCIONS LIBERALS// Bartumeu va afirmar a Madrid que la proposta d’associació amb Europa, defensada pels socialdemòcrates, “cada cop és més àmpliament acceptada pels sectors econòmics i la societat civil”. En aquest sentit, el candidat del PS va citar unes declaracions de la ministra d’Exteriors, Meritxell Mateu, a EL PERIÒDIC en què apostava per l’esmentat acord davant la poca efectivitat de l’acord de cooperació promogut pels liberals.

Bartumeu va acusar el cap de Govern, Albert Pintat, d'”intentar enganyar l’opinió pública i els interlocutors internacionals” per les pretensions del polític liberal d’iniciar les negociacions per evitar la doble imposició amb Espanya. “Tothom sap, dins i fora d’Andorra, que per començar a negociar un conveni de doble imposició cal haver aprovat i aplicat, primer, una reforma tributària que comporti la imposició sobre els beneficis de les societats mercantils, les empreses i els professionals independents”.

El candidat del PS va recordar que els liberals es van presentar als comicis del 2005 assegurant que mai plantejarien un impost directe i que a dia d’avui encara no han explicat la seva reforma tributària. “Una diferència radical amb el que sí hem fet els socialdemòcrates”, va dir.

LA INCÒGNITA PINTAT// Durant la reunió que va mantenir amb Bartumeu, Blanco va mostrar la seva sorpresa per la inconcreció del calendari electoral andorrà. El candidat del PS, per la seva banda, va insistir en qualificar com a “poc seriós” que Pintat no hagi aclarit encara el futur electoral. Amb tot, Bartumeu es va atrevir a vaticinar les intencions del cap de Govern: “Cada cop veig més clar que aquesta legislatura morirà de mort natural. Pintat deixarà que arribi el 24 d’abril i tindrem eleccions al maig”, va concloure el president del Grup Socialdemòcrata.

pdf3.jpg