Bartumeu presenta un programa “integrador” a la parròquia “clau”

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Gener de 2009

elperioidic.gif  

Marc Rodríguez

La presentació del programa electoral de l’Alternativa per a les pròximes generals –tret de sortida a una precampanya que es presenta més igualada que mai– va arribar ahir des d’una parròquia “clau”, segons va afirmar el membre del comitè local d’Ordino pel Partit Socialdemòcrata (PS), Franz Armengol, i va reiterar la presidenta del partit, Mariona González, així com el candidat Jaume Bartumeu, que ahir va fer una crida al treball dels afiliats i simpatitzants com a eina principal per a la victòria a la contesa electoral.

Bartumeu va afirmar ahir davant els prop de 350 assistents que “el canvi més important ja s’ha fet a la societat andorrana”, en referència als “propis ciutadans i ciutadanes”, un dels arguments que, segons ell, decantaran les generals cap els socialdemòcrates. González va afirmar, en aquest sentit, que “aquest és un moment immillorable per guanyar les eleccions”, atès que “el canvi no solament és possible, sinó que també és necessari”.

Bartumeu va resumir el programa socialdemòcrata en “la llibertat, la igualtat i la justícia social”, tres conceptes que vertebren unes promeses centrades en una política d’acció per un “canvi per reforçar la democràcia i la participació”, per a “la modernització i el progrés d’Andorra” –on l’acord d’associació amb la Unió Europea, un nou sistema fiscal i la defensa del patrimoni natural s’erigeixen– i, finalment, un canvi “per construir l’Andorra social”.

DOBLE BATALLA// Bartumeu va articular ahir un discurs que vol conciliar, a més de les “dues andorres”, el vessant social i empresarial. Ho va fer mitjançant el record de la tasca “constructiva” feta durant una legislatura on la gent “ens ha vist impulsar els grans acords socials”. El complement ve donat pel fet que la societat “també ens ha vist al costat de les empreses, donant suport a la seva aposta per poder treballar fora d’Andorra, per la competitivitat”, situant l’associació amb la UE com a repte primordial.

Casals defensa l’abril com a mes electoral

El primer secretari del PS, Francesc Casals, va afirmar durant la roda de premsa amb els mitjans celebrada al matí -posteriorment a la reunió del Comitè Directiu per aprovar els contingutsdel programa electoral- que és «una pèrdua de temps i una absurditat» la proposta del cap de Govern, Albert Pintat, de situar els comicis al juny argumentant la modificació d’alguns aspectes de l’ISI.

El motiu no és altre que la futura inclusió en el programari de la pràctica totalitat dels partits que es presentaran als comicis d’una reforma del sistema fiscal, la qual cosa faria «inútil», segons Casals, haver-se d’esperar per «retocs» particulars a un marc ja «obsolet».

L’ESTRATÈGIA FUTURA // En referència a les llistes que l’Alternativa presentarà per als comicis, Casals va recordar que és un pas encara en fase embrionària, tot i que serà la setmana vinent quan es comenci a debatre el tema. El que sí que va quedar clar ahir és que «els consellers generals són uns dels actius més importants» per a la formació de les llistes, on el PS té «la voluntat d’acostar-se a la paritat o bé al mínim del 60/40» entre homes i dones. Casals va remarcar que tenir un programa electoral possibilita ara anar a picar a les portes d’independents i que la Massana i Ordino seran les claus.

SOBRE EUSEBI NOMEN// En referència al nomenament d’Eusebi Nomen com a candidat per Andorra pel Canvi (ApC), Casals va afirmar que «no em sembla una mala cosa que no tingui currículum polític», tot i que encara «no coneixem quin és el programa» de la plataforma.

pdf3.jpg