Bartumeu promet transparència, drets socials i una economia forta

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Gener de 2009

Diari d'Andorra

Dolors Moreno 

El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) va aprovar ahir al matí el programa electoral i, al vespre, el candidat de la formació a cap de Govern, Jaume Bartumeu, presentava els trets bàsics del contingut a uns tres-cents militants i simpatitzants al Centre de congressos d’Ordino.

“Llibertat, igualtat i justícia social. Aquest és el nostre programa”, va resumir el candidat després d’un extens discurs amb l’escenografia pròpia de qualsevol acte electoral. Minuts abans el cap de llista de L’Alternativa havia dividit l’ideari en tres grans eixos: política de regeneració i transparència, modernització econòmica i desenvolupament dels drets socials reflectits al títol segon de la Constitució. Jaume Bartumeu va carregar durament contra “la política equivocada i excloent del Govern Pintat”. Va acusar-lo “d’atrinxerar-se al tercer pis de l’edifici administratiu”, fomentar “l’amiguisme” i liderar “un procés de radicalització conservadora”. Per contra, Bartumeu va prometre diàleg i transparència en la gestió pública. Va assegurar que si governa fomentarà dos grans acords: un de política nacional sobre les relacions amb Europa i un per al treball i el desenvolupament en què prenguin part tots els actors socials.

El candidat va prometre la modernització de l’economia i accions per sortir de la crisi amb suport al teixit empresarial i protecció a la població menys afavorida. A més, va indicar que el sistema fiscal que s’implantarà serà equilibrat i portarà més oportunitats de negoci i, per tant, més llocs de treball.

El cap de llista socialdemòcrata va assegurar que si obtenen la majoria parlamentària “la primera feina serà refer la unitat d’Andorra i posar fi a les dues Andor­res”. Va augurar un retorn “als millors temps de la política, els que van permetre aprovar la Constitució” i va assegurar que “si vull ser cap de Govern és perquè Andorra torni a ser dels ciutadans i ciutadanes”.

Abans que Bartumeu, van intervenir la presidenta del partit, Mariona Gonzàlez, i el que fa quatre anys va ser número dos de la territorial a Ordino, Franz Armengol. La presidenta va destacar que L’Alternativa és la millor opció perquè “tenim el millor programa, el millor candidat i el millor equip per fer realitat el canvi” i, malgrat reconèixer les dificultats que representa obtenir una majoria parlamentària, va afegir que “tot és al nostre abast”. Armengol va aclarir que la tria d’Ordino per obrir el foc preelectoral no era casual. “Serà clau en les eleccions. Fa quatre anys ens vam quedar a 27 vots”, va recordar.

Aprovat el programa, toca parlar de candidatures

El primer secretari de la formació socialdemòcrata, Francesc Casals, va explicar al matí, un cop el comitè directiu ja havia aprovat el programa, que ara s’engega el procés d’elaboració de candidatures. Casals va assegurar que fins ara no s’ha parlat de llistes perquè “la comissió de candidatures no s’ha reunit” i perquè “s’ha anat per passos”. I és que Casals va assenyalar que entenien que primer havia d’haver-hi un programa perquè, entenent que també es buscarà gent independent, “per anar a convèncer algú has d’anar amb un projecte polític definit”.

El polític socialdemòcrata va insistir en el que ja havia manifestat en ocasions anteriors, que a les llistes han de tenir un lloc els consellers generals, si és que volen continuar, atesa la bona feina que han fet a l’oposició. “Si ells estan a disposició del partit crec que haurien de continuar. En quin lloc? Això sí que està en estat embrionari”. Una altra de les intencions de L’Alternativa és que les llistes s’apropin el màxim possible a la paritat entre homes i dones. Si més no “a un seixanta quaranta”, va dir.

El primer secretari del PS també es va posicionar sobre la possibilitat apuntada pel cap de Govern d’allargar la legislatura al màxim per permetre l’aprovació de la reforma de la llei de l’ISI. Casals ho va qualificar “d’absurditat” ja que va recordar que totes les opcions polítiques coincideixen que el sistema fiscal s’ha de modificar i que, per tant, no té sentit retocar un sistema “obsolet”. Casals va opinar que la millor data és a principis d’abril i que “si es vota al juny es començarà a governar al setembre i és una pèrdua de temps”.

pdf1