Bartumeu diu que a Andorra li cal un canvi per ‘regeneració democràtica’

Autor:
Font:
Publicat el: 15 de Gener de 2009

Agència de notícies ANA

El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, ha fet aquest dijous un seguit d’actes i trobades a Barcelona que han acabat al vespre amb una conferència en un cèntric hotel de la capital catalana sobre ‘Les propostes socialdemòcrates per al futur d’Andorra’.

Bartumeu ha fet especial referència a la necessitat de canvi, que segons ell, té Andorra, un canvi que ‘només pot venir de la mà dels socialdemòcrates per regeneració democràtica’ i per ‘la defensa del pluralisme, les llibertats i els drets civils i l’avenç social’.

Al matí ha estat al Campus de Bellaterra, impartint una conferència sobre el procés constituent a Andorra. A l’acte del vespre Bartumeu ha estat acompanyat per la vicepresidenta del Congrés espanyol Teresa Cunillera.

Durant l’acte Jaume Bartumeu ha dit que els ciutadans volen un canvi per posar fre al ‘desgavell’ que han significat tants anys de govern liberal. Per aconseguir-ho ha afirmat que ha d’haver-hi una ‘entesa ciutadana’ i ‘una integració política i social’, dos dels eixos sobre els quals els socialdemòcrates basaran la seva ‘política de canvi’. Bartumeu ha explicat que la base per aquesta entesa passa pel ‘diàleg institucional i amb les forces polítiques que articulen la política andorrana, diàleg amb la societat i estabilitat institucional seran les característiques essencials del nou estil de Govern que els socialdemòcrates estem disposats a posar en pràctica’.

El candidat a cap de Govern dels socialdemòcrates ha esmentat tres factors com a generadors del canvi que proposa el PS: l’alternança política després de 14 anys de govern liberal; l’esgotament del projecte polític que representa el PLA; i el projecte progressista que representa el seu partit. Bartumeu considera que el PS ‘és la força política que més representa, perquè més s’hi assembla, a la societat andorrana’.

Jaume Bartumeu proposa dos grans acords, i que ell es compromet a impulsar en cas de sortir escollit cap de Govern: un acord per a les relacions econòmiques i socials amb Europa; i un altre acord entre el Govern i els agents econòmics i socials per tirar endavant un gran pacte pel treball i el desenvolupament econòmic. Per als socialdemòcrates aquests són ‘els pilars de la política de canvi’ que ells defensen i volen aplicar si assoleixen la majoria electoral que els porti al Govern.

OBSESSIONS LIBERALS

Durant l’acte a la capital catalana, Bartumeu també ha criticat ‘les obsessions d’aparentar i malgastar des dels despatxos ministerials’ que al seu parer practica el govern d’Albert Pintat. A aquest fet, el líder del PS hi contraposa tres grans línies d’acció de Govern que passen per ‘una política de regeneració, de reforçament de la democràcia i la transparència; una política econòmica de modernització i progrés; i polítiques pel desenvolupament dels drets socials de les ciutadanes i ciutadans d’Andorra’.

Al mateix temps el candidat socialdemòcrata ha dit que Andorra ‘pateix dèficits democràtics derivats de la patrimonialització de les institucions i dels recursos públics per part del govern del PLA’ i es compromet a ‘impregnar de transparència tots els aspectes de la gestió política i administrativa’. En el terreny fiscal, Bartumeu ha tornat a incidir en un nou model basat en l’equilibri entre la fiscalitat indirecta i directa; i s’ha compromés públicament davant dels andorrans que estudien i treballen a Barcelona que una de les primeres actuacions que farà si arriba a governar és negociar amb el govern espanyol ‘per trobar una solució, ràpida i adequada, als inadmissibles problemes que teniu els joves que estudieu i voleu treballar a Catalunya i a Espanya’.

pdf3.jpg