El PS dóna el tret de sortida a la precampanya a Barcelona

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Gener de 2009

elperioidic.gif  

Iago Andreu

Els socialdemòcrates van donar ahir el tret de sortida a la precampanya de les eleccions generals amb un acte de presentació de les línies generals del programa a Barcelona per part del candidat del partit, Jaume Bartumeu.

De fet, la inauguració oficial de la precampanya del PS es farà dissabte vinent a Ordino, però l’acte d’ahir al vespre anava dirigir especialment als andorrans que resideixen a la capital catalana. Més d’un centenar de persones van acudir a la cita a la sala d’actes d’un cèntric hotel de Barcelona que va acabar quedant petita. Els cònsols d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer i Josep Vila, van acompanyar Bartumeu en un acte que va comptar amb la presència de la vicepresidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Teresa Cunillera, i amb representants sindicals catalans. Una variada representació dels andorrans residents a Barcelona, que anava des de joves universitaris fins a homes de negocis, van escoltar com el candidat feia un anàlisi de la situació del Principat i desgranava les principals propostes dels socialdemòcrates per portar el seu canvi a Andorra. Bartumeu va començar explicant que les seves propostes són fruit de la reflexió després d’haver escoltat durant anys els ciutadans que demanen, segons les seves paraules, “algú que posi fi a tant desgavell”. L’anàlisi del líder del PS de la situació política és clara: el desgast de 14 anys de governs liberals, la “radicalització conservadora” del PLA, i un Govern “feble” que “construeix el país des de l’exclusió”.

Tal com ja va sent habitual en els últims temps, Bartumeu va mostrar el seu perfil més moderat i conciliador en demanar que es recuperi l’esperit de consens que va fer possible la Constitució. Les línies que cal seguir són bàsicament dues: un acord per al treball i els desenvolupament econòmic i un acostament a la Unió Europea mitjançant un acord d’associació, ambdós projectes forjats, segons el candidat socialdemòcrata, des del consens polític i social. De fet, el mateix Bartumeu va aludir a la suposada radicalitat que els seus rivals polítics li imputen: “Se m’ha volgut fet passar com el dimoni que arruïnarà l’empresa andorrana”, va afirmar, per cloure que la seva proposta tributària té el suport de bona part de l’empresariat.

LES INQUIETUDS// Després del parlament, que va ser breu i de grans pinzellades, ja que els detalls del programa es reserven per a l’acte d’Ordino, Bartumeu va atendre les preguntes dels assistents que es van centrar, bàsicament, en la gestió de les empreses públiques, la inversió estrangera i el subsidi d’atur. Pel que fa a les primeres, el candidat del PS es va negar en rodó a privatitzarles: “Privatitzar un monopoli no és afavorir la lliure competència”, va declarar, a la vegada que va apostar per “rellançar” les parapúbliques i fer-les més competitives. Respecte a la inversió estrangera, la seva resposta va ser la ja defensada durant els debats al Consell General: obertura de tots els sectors prèvia reforma tributària i acords d’associació amb Europa perquè, va afirmar, les “empreses serioses” no invertiran al país després de l’obertura del Govern liberal. Pel que fa a l’atur, la resposta de Bartumeu també era coneguda: posposar el subsidi en espera de forjar un consens social i polític que, segons el candidat del PS, no trigarà a arribar atesa la precària situació de moltes famílies del país.

Bartumeu torna a les aules universitàries

L’agenda d’actes dels socialdemòcrates a la capital catalana va començar molt d’hora: a les 9 del matí va Jaume Bartumeu arribar a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona per explicar, davant una trentena d’estudiants, el procés que va portar a Andorra a elaborar la Constitució de 1993. El candidat del PS va començar explicant als estudiants la seva doble tasca, com a advocat i com a polític, per acabar entrant en diversos aspectes del procés de constituent d’ara fa 16 anys.

El candidat del PS va explicar el delicat equilibri del sistema electoral, les negociacions, a vegades dures, amb els representants del copríncep francès i amb la Mitra. En aquest sentit, Bartumeu va lamentar que l’avortament continuï estant penalitzat al Principat i va refermar el compromís socialdemòcrata a despenalitzar-lo, conscient, va dir, que això pot desencadenar «una crisi constitucional important». Després de l’exposició, va arribar el torn de preguntes dels estudiants, tan diverses que anaven des dels assumptes genèrics, com la construcció europea, fins als més concrets, com la creació d’una prova d’accés andorrana a la universitat. En aquest darrer punt, Bartumeu va recordar que el prioritari és establir una prova nacional de Batxillerat i va considerar difícil aconseguir que la resta de països acceptin homologar una prova d’accés a la universitat.

Línies principals

El candidat del PS no va perdre l’oportunitat d’insistir en el fet que l’acord d’associació amb la UE que proposen els socialdemòcrates afavorirà la mobilitat dels estudiants del Principat. «Ens estimem més obrir-nos al món que tancar-nos a la nostra petita universitat», va afirmar. A la pregunta: ¿Per on passa el futur econòmic d’Andorra?, el líder del PS es va mantenir fidel al credo tantes vegades repetit: l’etiqueta de paradís fiscal és la mare dels ous que impedeix desenvolupar a Andorra una autèntica economia de serveis i que posa innombrables traves al comerç exterior. I la recepta va ser la de sempre: sortir de la llista de paradisos fiscals i l’associació amb Europa.

En una trobada d’un polític amb la joventut tampoc no podia faltar el tema inevitable de la desafecció política convertit en assumpte de preocupació constant i calaix de sastre recurrent de les democràcies occidentals. Era un jove exmilitant socialdemòcrata de Mallorca qui va formular la pregunta, després d’explicar que havia abandonat, decebut, la militància en un partit espanyol, homòleg al PS. Bartumeu va aprofitar la pregunta per deixar clar que no aspira a ser un Obama a l’andorrana: «Em confesso incapaç de portar totes les esperances de tanta gent de canviar tantes coses, perquè això implicaria portar també el fardell de les desil.lusions». Un avís per a navegants: si guanya el PS, arribarà el canvi, però amb dosis homeopàtiques.

pdf3.jpg