“Necessitem un canvi per aconseguir que no segueixin ofegant el país amb la incapacitat, la inacció i l’embolic”. Així de contundent es va mostrar el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, en la seva intervenció al consell nacional que la formació va celebrar dissabte passat.
Així, Bartumeu, que va assegurar que no és exagerat afirmar que amb DA “Andorra viu un període de decadència de la política”, va fer una crida a “tancar ràpidament l’etapa dels embolics i obrir l’etapa de les solucions justes i acordades”. Per això, i perquè ja s’està en la recta final de la legislatura, pel dirigent de SDP és important “aconseguir concretar una proposta política oberta a la societat, que pugui transmetre una sincera esperança, i respostes concretes a la ciutadania andorrana que comença a estar cansada de la diària decadència del nostre país”.
En aquest sentit, Bartumeu, que va destacar que, sis mesos després de plantejar el setembre passat la necessitat d’impulsar una “proposta política que generés un ampli acord”, ara “la necessitat de redreçament augmenta”, va lamentar que, si el país té un problema, el cap de Govern, Antoni Martí, “l’empitjora” i que s’hagi passat “del govern dels millors al govern dels embolics”.
Així, Bartumeu, que també va retreure a l’executiu que la seva política “fomenta l’odi social contra els empleats públics que defensen els seus drets”, va enumerar tota una sèrie d’actuacions i dades que posen de manifest la difícil situació i les greus dificultats que viu el país.
Entre aquestes actuacions, el president de SDP va situar les relacions amb França i, de retruc, amb la Unió Europea, que va assegurar que “no van gens bé”, la inclusió del país en la llista grisa de la UE de països no cooperants en la lluita contra el frau fiscal, i els dubtes que ha generat, fins i tot en el Tribunal de Comptes, la venda de Vall Banc a J. C. Flowers.
També entre les qüestions que “porten Andorra a un cul-de-sac”, Bartumeu va situar-hi la pèrdua de poder adquisitiu dels assalariats, l’increment de la desocupació i la caiguda dels ingressos per importacions, l’anul·lació de part de la Llei qualificada de transferències als comuns per part del Tribunal Constitucional, l’adjudicació directa d’uns treballs de manteniment informàtic a una empresa amb lligams familiars amb el cap de Govern i el fet que, “amb la seva política autoritària”, l’executiu hagi aconseguit “que s’hagi dut a terme una vaga a la funció pública agreujant la fractura social”.
Per tot plegat, i perquè el líder de SDP considera que “som al bell mig d’una situació extremadament difícil per al país que exigeix mesures que afecten la nostra convivència i algunes regles del joc constitucional”, Bartumeu va insistir en la necessitat d’assolir “acords amples” i d’impulsar un canvi amb dues prioritats “molt clares”, com són redreçament i progrés.
Així, Bartumeu va incidir en la necessitat d’aconseguir un “positiu embrancament de l’economia andorrana amb la Unió Europea mitjançant un bon acord d’associació”, d’esmerçar “els màxims esforços” de recuperació econòmica en l’atracció de noves inversions que permetin crear llocs de treball dignes, així com dedicar l’“atenció que mereixen” la sanitat i l’educació públiques i revitalitzar la democràcia i millorar el funcionament de les institucions.
Per assolir-ho, el president de SDP va insistir en l’aposta de fer candidatures territorials conjuntes amb altres forces i independents de cara a les eleccions generals vinents.