No és el mateix

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Desembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Yolanda Pastó Pelegrí, Pere López Agràs i Franz Armengol Avellana, membres del Comitè Directiu del Partit Socialdemòcrata

La ciutadania andorrana conviu últimament amb una onada, que no sembla gens casual, de comentaris, declaracions i opinions de molts polítics i responsables liberals que s’han entestat en fer-nos creure que no hi ha gaires diferències al darrere de les sigles PS i PLA. Convidem la ciutadania al joc de les diferències.

I posem com a exemple, com en podríem posar un altre, les mesures polítiques econòmiques per afrontar la crisi econòmica actual. Ni les mesures econòmiques plantejades pel PS són les mateixes que les que va plantejar el Govern del PLA, ni el model fiscal del PS és el mateix que el del PLA, ni el model de país que proposem des del PS és el mateix que defensa el PLA.

És més, l’escenari de futur que es presenta per a l’Andorra pels propers quatre anys si (després de les eleccions generals) continua el PLA no tindrà res a veure amb l’escenari de futur amb un Govern de l’Alternativa, encapçalat pel Partit Socialdemòcrata, al capdavant de l’Administració pública.

La nostra proposta econòmica està treballada i preparada per beneficiar l’interès general de manera que d’aquí a quatre anys una majoria de ciutadans i ciutadanes estiguin millor, en la seva qualitat de vida i en els ingressos del seu treball, que no pas ho estan ara. El benestar de les persones és al bell mig del nostre projecte.

El model de país dels socialdemòcrates es basa en la gestió sostenible dels nostres recursos naturals i de la preservació i millora del medi natural. I s’acompanya d’una redistribució dels recursos que faci possible un sistema de protecció social que garanteixi una major seguretat i estabilitat a tots els ciutadans i ciutadanes, tant si són empresaris, com professionals, treballadors assalariats, joves, estudiants o gent gran.

Al PS tenim molt clar quin és el paper de l’Estat en aquest procés de desenvolupament del nou model i la funció essencial de la sanitat, de l’educació, de les polítiques que facilitin l’accés a l’habitatge, de les infraestructures i de les noves tecnologies. Per iniciar aquest nou model i consolidar-lo, els socialdemòcrates proposem una reforma seriosa en diversos àmbits sobre els quals el Govern, hores d’ara, encara no ha fet res positiu:

1. Un nou sistema fiscal basat en l’equilibri entre fiscalitat indirecta i directa. Això permet, d’una banda, reduir la fiscalitat indirecta respecte a l’actual per fer guanyar competitivitat a les empreses, contribuir a una major activitat econòmica i oportunitats de negoci i, per tant, facilita la creació de nous llocs de treball; de l’altra, es contribueix de manera més justa a les necessitats de finançament de l’Estat per mitjà d’una fiscalitat directa clara i amb tipus impositius baixos.

2. Un acord d’associació i una política d’embrancament amb la Unió Europea que ens permeti sortir de la llista de paradisos fiscals, la qual cosa suposarà ampliar les perspectives de negoci de moltes empreses i professionals andorrans i també facilitarà el desenvolupament de negocis i carreres professionals a l’estranger. Aquí també marquem la diferència amb la política liberal, que no ha resolt els problemes dels joves andorrans que volen viure i treballar a Espanya ni ha ajudat als empresaris i professionals, que es veuen castigats fiscalment arreu d’Europa.

3. Un sistema de protecció social reforçat, amb l’augment de les pensions, la millora de l’educació en totes les franges d’edat. Amb ajuts als joves i a les famílies monoparentals.

4. La defensa del nostre patrimoni natural amb una política basada en la gestió dels recursos naturals racionalitzats i optimitzats, que redueixin la dependència energètica de l’exterior i que no només garanteixin la conservació del patrimoni col lectiu, sinó que el posin en valor.

El nostre model és clar. I és diferent. Té objectius i disposa d’una estructura de partit forta, arrelada i consolidada en la política andorrana. La veritable força del nostre projecte rau en els valors socialdemòcrates que defensa i les polítiques que impulsa. Potser els liberals volen fer-nos creure que a les properes eleccions generals la qüestió és escollir entre dos equips alternatius de gestió sense més conseqüències. ¡Au, som-hi! A les properes eleccions generals haurem d’escollir entre dos models de societat ben diferents, dos models de creixement econòmic i social diferents, dos sistemes de valors i de polítiques socials diferents.

Els ciutadans i les ciutadanes escolliran entre dos estils de governar diferents. Els ciutadans i les ciutadanes haurem de prendre una decisió que determinarà el desenvolupament econòmic dels propers anys i, al mateix temps, quin model de país volem oferir a la generació dels nostres fills.

És evident que no és el mateix.

pdf3.jpg