La crisi financera centra la trobada dels socialistes europeus a Madrid

Autor:
Font:
Publicat el: 3 de Desembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

El Periòdic 

Els estralls de la crisi financera internacional i el setge que, com a conseqüència de tot plegat, cada vegada s’estreny més entorn dels paradisos fiscals centren, inevitablement, les trobades internacionals dels membres dels partits socialistes, en què també participa el PS.

El candidat del PS a les properes eleccions generals, Jaume Bartumeu, i la presidenta del partit, Mariona González, van assistir, entre dilluns i ahir, al consell del Partit dels Socialistes Europeus, que se celebrava a Madrid.

En aquest context, Bartumeu va parlar de la problemàtica financera i dels paradisos fiscals amb Walter Shutter, membre del secretariat internacional del Partit Socialista Suís (PSS). Tal com ja van avançar les dues formacions en una trobada a l’octubre, l’objectiu és el d’esdevenir interlocutors fiables de les institucions europees en matèria econòmica i fiscal. En aquesta línia, el PSS té previst convocar, durant els primers mesos de l’any vinent, una trobada dels partits socialistes dels països de la llista de paradisos fiscals o susceptibles d’entrar-hi.

En la reunió d’ahir, es va aprovar el manifest que els partits socialistes de països membres de la Unió Europea defensaran a la campanya de les eleccions al parlament europeu de l’any vinent. El manifest, que té com a lema Primer la gent, planteja cinc grans àmbits d’acció política: rellançar l’economia i prevenir noves crisis financeres, la nova Europa social, la transformació d’Europa com una gran força contra el canvi climàtic, el desenvolupament d’una política europea de les migracions que sigui efectiva i fer que Europa tingui un paper per la pau, la seguretat i el desenvolupament.

Més enllà dels contactes amb el Partit Socialista Suís, Bartumeu i González van mantenir nombroses entrevistes bilaterals durant els dos dies que va durar el consell. Tots dos líders van parlar amb el primer ministre portuguès, José Sòcrates, sobre la situació de la comunitat portuguesa a Andorra. Bartumeu també va mantenir contactes amb Martine Aubry, nova líder dels socialistes francesos, i es va entrevistar amb José Blanco, vicesecretari general del PSOE i es van emplaçar per a una propera trobada.

pdf1