-0,5%

Autor:
Font:
Publicat el: 30 de Novembre de 2008

JAUME BARTUMEU

Apunts d’actualitat

30 de novembre del 2008

 

Diari Mes Andorra

L’Oficina Internacional del Treball acaba de publicar, el dia 25 de novembre a Ginebra, un informe força pessimista pel que fa a l’evolució econòmica dels sectors menys afavorits de la població.

L’informe assenyala que el nivell mitjà dels salaris reals -és a dir, el salari menys la inflació- serà l’any vinent de -0,5%. És a dir, que segons l’OIT, en els països industrialitzats el nivell mitjà de salaris es reduirà -baixarà- en un -0,5%.

Aquesta dada contrasta amb l’augment, moderat però augment tanmateix, del 0,8% que han experimentat els salaris durant l’any 2008.

L’informe de l’Oficina Internacional del Treball assenyala també que “a l’escala mundial els salaris reals mitjans augmentaran l’any vinent un màxim d’1,1%”, xifra que es contraposa amb l’1,7% del 2008.

Juan SOMAVIA, director general de l’Organització ha dit que pels assalariats d’arreu del món “… s’acosten temps difícils.” I ha assenyalat que “… els salaris baixos i les famílies més pobres seran els que més patiran, com també ho faran les classes mitges.”

Per fer front a la recessió econòmica l’Oficina Internacional del Treball recomana augmentar els salaris mínims. Una mesura de tipus keynesià que els socialdemòcrates defensem també per l’economia andorrana.

Augmentant el salari mínim no solament s’ajuda les famílies més necessitades sinó que s’injecta diners al cicle econòmic per afavorir el consum.

La publicació de l’informe de l’OIT ha coincidit en una setmana en la qual hem conegut l’existència dels salaris d’infart que reben alguns càrrecs de confiança del govern d’Albert Pintat i la confirmació del generós blindatge contractual que el mateix Albert Pintat va atorgar ara fa deu anys a l’actual ministre portaveu.

Dos pesos, dues mesures, dirien en francès.

I també ho podrien dir la majoria dels treballadors de l’Administració pública als quals el govern actual els està acusant, per activa i per passiva, del dèficit de les finances públiques.

pdf3.jpg