Associar-nos amb Europa

Autor:
Font:
Publicat el: 10 de Novembre de 2008

Diari Més Andorra  El Periodic d'Andorra   Diari BonDia 

Jaume Bartumeu

Andorra es troba en un moment clau per definir el seu futur com a país, com a societat i com a model econòmic i social. Els socialdemòcrates i la gent de l’Alternativa volem assumir la responsabilitat de liderar aquest moment de canvi polític necessari a Andorra i donar una nova orientació al nostre país per garantir la llibertat i la prosperitat dels seus habitants.

Andorra necessita urgentment l’adopció d’un nou model de creixement econòmic. Estem tots convençuts que el marc d’aquest nou model econòmic ha d’anar acompanyat d’una ferma i positiva vinculació d’Andorra amb la Unió Europea. Per això, hem d’anar més lluny de l’acord de cooperació de l’any 2005 -un acord buit de contingut i que, a la pràctica, no ens ha servit de res- i obrir unes noves negociacions amb Brussel·les per obtenir un acord d’associació.

Aquest projecte -que tenim assumit i plantejat des de l’any 2004- l’hem de ressituar, avui, des d’una doble perspectiva:
– La crisi financera i la crisi econòmica
– Els canvis esdevinguts en els darrers quatre anys pel que fa a la visió que té la Unió Europea de les seves relacions amb els estats tercers.

Dissabte passat la gent de l’Alternativa ens vam reunir en una sessió de treball amb els professors Blanca Vilà i Joan Clavera, catedràtics de la Universitat Autònoma de Barcelona, que fa anys que assessoren el nostre grup parlamentari en les qüestions derivades de la relació d’Andorra amb Europa.

La trobada ens ha servit per analitzar el futur de les relacions d’Andorra amb la Unió Europea en plena crisi financera internacional.

Voldria plantejar avui algunes de les qüestions que hem estat debatent. N’esmentaré sis:
1. Estem en un greu moment de crisi global. Una crisi financera fonamentada en la pèrdua de confiança. Els països europeus més desenvolupats (Alemanya, França, Regne Unit, Espanya) estan buscant solucions encaminades a restablir aquesta confiança.
2. Alemanya i França han fet a finals del mes passat una crida a l’OCDE per encarar amb fermesa la situació dels països considerats paradisos fiscals. S’ha demanat fins i tot incloure Suïssa a la llista negra de països que no cooperen. És a dir, per sortir de la crisi actual, o per evitar que n’aparegui una altra en un futur, la pressió europea contra els paradisos fiscals s’ha convertit en un objectiu cabdal.
3. En un context de mundialització, la Unió Europea és l’instrument per fer-se sentir allà on es defineixen les regles de joc. Hem de treballar per ser-hi el més a prop possible si no volem trobar-nos en la situació d’haver d’adaptar-se a allò que dicti Brussel·les, sense ser-ne partícips ni poder incidir en les decisions.
4. Els líders dels partits socialistes i socialdemòcrates dels vint-i-set membres de la Unió Europea, reunits a la seu del Partit dels Socialistes europeus a Brussel•les la setmana passada, van fer pública, el dia 5 de novembre, una declaració que porta per títol “Fer sortir Europa de la crisi econòmica i financera: Un urgent pla d’acció europeu.” (es pot consultar aquesta declaració a l’enllaç http://www.jaumebartumeu.com/?p=3412).
La declaració comporta una sèrie de propostes per millorar la regulació dels mercats financers i planteja deu accions concretes. La número 10 diu concretament: “Hem de lluitar fermament contra l’evasió fiscal i eliminar els paradisos fiscals internacionals.”
5. El president electe dels Estats Units d’Amèrica, Barack Obama ha estat un dels tres ponents que, des del Senat americà, han promogut una iniciativa legislativa per perseguir l’evasió fiscal i els paradisos fiscals.
6. Se’ns considera paradís fiscal. La pregunta a fer és: Hem fet res per què no sigui així? La política feta fins ara pel PLA a Andorra ha estat de curt termini, no ha mirat cap al futur. El model de creixement econòmic plantejat als darrers 30 anys s’ha esgotat. Andorra no es pot permetre el luxe de seguir amb els principis de “qui dia passa any empeny”. Ja és hora de fer front a la realitat i construir mica en mica, però amb pas ferm, el nostre futur.

El Partit Socialdemòcrata i la gent de l’Alernativa compartim una opció clara i definida: que Andorra es doti dels mitjans suficients per garantir la seva viabilitat futura com a Estat sobirà i independent. Per això proposem una relació contractual nova i més forta amb la Unió Europea. Amb un nou model econòmic que sigui sostenible, transparent pels nostres veïns europeus i sense perdre la manera de ser andorrana.

En aquest nou model econòmic cal encarar, sense embuts, la modificació de la fiscalitat caòtica que ha promogut el govern d’Albert Pintat. Proposem una reforma tributària que no sigui traumàtica, que ens permeti l’assignació de recursos amb prioritats d’interès general i que permeti donar garanties a Europa que ens estem movent en la bona direcció.

Els avantatges competitius d’Andorra ja no poden estar basats en un sistema fiscal injust i gens transparent, en una legislació de societats mercantils que no dóna cap confiança a la inversió, en l’absència de normes clares en molts sectors, en la desregulació del mercat del treball i un comerç i turisme molt poc evolucionats. Per això, hem d’obrir-nos a relacions transparents amb els Estats del nostre entorn mitjançant acords de doble imposició. Així aconseguirem sortir de la llista negra de paradisos fiscals.

Estem convençuts que Andorra s’ha de dotar de normes i regles clares que donin CONFIANÇA a empresaris i treballadors, i d’una legislació que incentivi una inversió internacional positiva i no especulativa.

Els socialdemòcrates i la gent de l’Alternativa posem aquesta qüestió damunt de la taula amb la ferma voluntat de promoure un debat públic amb la ciutadania i amb els agents econòmics i socials. Aquest és el nostre estil, i així ho estem demostrant: escoltant la gent, els empresaris, els professionals, els treballadors assalariats, els joves i la gent gran. No volem prendre decisions importants sense que no estiguin prou parlades i debatudes amb el teixit social andorrà. Aquesta és la nostra manera de caminar cap al futur.

Jaume Bartumeu Cassany

Andorra la Vella, 10 de novembre del 2008