Els socialdemòcrates aposten per avançar cap a un acord d’associació amb la Unió Europea

Autor:
Font:
Publicat el: 10 de Novembre de 2008

Diari Mes Andorra  

ANC 

Adaptar les relacions d’Andorra amb la Unió Europea avançant cap a un acord d’associació, ser més transparents i oberts, com també aplicar polítiques reals que deixin de costat la qualificació del país com a paradís fiscal van ser els eixos centrals del seminari de treball que va organitzar el Partit Socialdemòcrata (PS) amb la participació de la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Blanca Vilà i el catedràtic d’economia aplicada també de la UAB Joan Clavera.

A l’acte, hi van assistir 70 militants i simpatitzants del partit. L’objectiu del seminari, que es va fer dissabte, era adaptar la proposta de l’Alternativa al context europeu canviant. El candidat a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar que «estem davant d’una situació de crisi econòmica i financera mundial que també condiciona l’andorrana i que ha portat el país a una situació complicada». Segons Bartumeu, a aquest fet s’ha afegit que la Unió Europea ha anat canviant la seva relació amb els països tercers. Amb la diagnosi feta, la professora de la UAB Blanca Vilà va afegir que davant dels treballs i la política exterior de la UE amb els estats tercers, l’aplicació de la Política Europea de Bon Veïnatge (PEV) amb les associacions euromediterrànies i els acords bilaterals amb Suïssa o Liechtenstein -que acaba d’entrar a l’espai Shengen-, a Andorra no li queda més remei que assolir un acord amb la UE «amb uns vincles molt més forts en un marc concret sense haver de picotejar a través d’un acord de cooperació». Segons Vilà, un acord d’associació amb Europa és més sòlid que un de cooperació, i per assolir-lo, Andorra ha de fer bé els deures, deixant de banda la negociació capítol per capítol, abandonar les especificitats andorranes i «obrir-se molt més».

Joan Clavera va remarcar la necessitat d’acabar amb l’etiqueta de paradís fiscal, i per tant contemplar legislativament l’intercanvi d’informació bancària per acabar de donar refugi als evasors fiscals. Segons Clavera, tant el futur president dels Estats Units com la UE tenen com un dels seus primers objectius eliminar els paradisos fiscals.

pdf3.jpg