Gabriel Pérez/ Ricard Poy
L’inici del tràmit parlamentari dels tres projectes de llei que han de servir per reformar el sistema fiscal indirecte, que consisteix bàsicament que totes les empreses acabarien pagant un 3,25 per cent de totes les factures en concepte de l’impost de serveis indirecte (ISI), ha quedat frenat a Sindicatura.
L’òrgan del Consell General ha rebut ja els tres textos de part del Govern, però encara no els ha acceptat ni publicat al Butlletí. El motiu? La falta d’informació complementària sobre els efectes que tindrien sobre l’economia andorrana les modificacions tributàries proposades pel gabinet d’Albert Pintat.
Així ho va revelar ahir el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, durant la compareixença de premsa posterior al seminari de treball que el principal partit de l’oposició va celebrar per avançar en el seu programa electoral, una jornada centrada principalment en com s’han d’afrontar les relacions amb Europa. El líder socialdemòcrata va remarcar que la decisió de Sindicatura s’havia pres de comú acord entre tots els grups parlamentaris i la va atribuir a la falta de documentació. El conseller Esteve López, representant del PS dintre de l’òrgan, va indicar que “falten simulacions sobre els efectes de l’aplicació dels nous impostos que sí es van donar quan es van presentar les lleis originals de l’ISI” i que els textos “estan en espera fins que ens arribi aquesta informació, que els consellers necessitem per posicionar-nos”.
Rebuig inicial
En tot cas, Bartumeu no va amagar que, “malgrat que encara no tinguem els textos”, la proposta de l’executiu difícilment comptarà amb el seu vistiplau. “Va en perjudici de les petites i mitjanes empreses del país”, va assegurar el cap de llista del PS a les generals, que, a més, retreu al projecte fiscal liberal que “no altera en res l’opacitat i la falta de col·laboració administrativa amb vista a l’exterior”.
Aquesta manca de cooperació és el gran obstacles que segons els assessors del PS tindrà Andorra amb vista a la futura relació amb la Unió Europea i en l’objectiu d’arribar a un acord d’associació. Així ho va indicar la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Blanca Vilà. “S’estan fent els deures, però no prou. Cal abandonar les especificitats i la crisi pot ser un bon moment”, va indicar l’experta, que també es va mostrar crítica amb “una obertura econòmica que en realitat fa que gairebé tot continuï tancat”. Aquests deures passen per deixar de ser un paradís fiscals. Segons el catedràtic d’economia aplicada de la UAB Joan Clavera, això no significa renunciar al “secret bancari professional”, però sí “que s’eliminin els refugis per als evasors fiscals”. L’expert va apuntar que “cal adaptar el sistema a aquestes exigències, amb tranquil·litat i seny”, un procés que, si es fa bé, “donarà beneficis extraordinaris”.
Una jornada per afrontar la futura relació amb Europa
El seminari de treball que el Partit Socialdemòcrata va celebrar ahir al matí en un cèntric hotel de la capital va aplegar més de 60 militants de la formació, a més de representants de la resta de grups que conformen L’Alternativa. La trobada va centrar-se en la nova situació internacional i, específicament, en com aquesta conjuntura pot afectar les futures relacions d’Andorra amb la Unió Europea.
Un dels objectius de la trobada era debatre aquest “embrancament” amb l’Europa dels 27 i començar a consensuar quina serà la proposta que, en aquest àmbit, oferirà el futur programa electoral de L’Alternativa amb vista als comicis de l’any vinent. Un dels eixos serà, i així ho va defensar Jaume Bartumeu, serà apostar fermament per la negociació d’un acord d’associació, que “arribi molt més lluny” que l’acord de cooperació signat al 2005.
Durant la jornada, els dos assessors del PS, els catedràtics de la UAB Joan Clavera i Blanca Vilà, va exposar aspectes com els canvis en les relacions de la UE amb països tercers, els casos de Suïssa i Liechtenstein o les reformes que, al seu entendre, hauria de tirar endavant Andorra per adaptar-se a l’entorn europeu.