Bartumeu insisteix en la necessitat d’intensificar la relació amb Europa

Autor:
Font:
Publicat el: 9 de Novembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu

Més transparència, més obertura i acord d’associació, que no de cooperació, amb la Unió Europea. Aquesta és, a grans trets, la recepta de l’Alternativa per reformar el sistema econòmic després de les eleccions generals de l’any vinent.

Ahir, una setantena de militants i simpatitzants socialdemòcrates van escoltar l’anàlisi i les propostes dels assessors del PS en matèria de relacions amb la Unió Europea: Blanca Vilà, catedràtica de Dret Internacional privat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Joan Clavera, catedràtic d’Economia Aplicada de la mateixa universitat. 

Tant l’un com l’altre van recomanar un acord d’associació amb la Unió Europea per afavorir el canvi de model de creixement econòmic que el Principat necessita. Segons va explicar Vilà, el moment és encara més òptim que fa quatre anys per superar l’acord de cooperació i assolit un acord d’associació amb Europa. En els últims temps, la UE ha posat en marxa la Política Europea de Veïnatge, pensada per embrancar les relacions amb els tercers estats.

Ara bé, Vilà va advertir que els petits estats que vulguin accedir a l’associació hauran de “fer els deures” i això, en el cas d’Andorra, significa passar a la cooperació fiscal i a l’intercanvi d’informació en l’àmbit administratiu. Clavera va afirmar que la comunitat internacional “rebutja cada cop més l’evasió fiscal” i que la transparència del sistema financer andorrà sobre això és insuficient.

El candidat de l’Alternativa als comicis generals, Jaume Bartumeu, va recollir els consells dels experts i va prometre una proposta “clara, ferma i valenta” en aquest sentit al programa electoral. En el parlament introductori del seminari, Bartumeu va refermar el seu convenciment que “el nou model econòmic ha d’anar acompanyat d’una ferma i positiva vinculació d’Andorra amb la UE”.

Bartumeu va oferir als presents “tres pinzellades” per il.lustrar el nou panorama internacional: la visita de la Comissió d’Exteriors a París, en què, tant el representant del copríncep francès com el Quai d’Orsay van deixar clar que el problema de la relació Andorra-UE era la qualificació del Principat com a paradís fiscal; la participació en el congrés del Partit Socialista Suís, també disposat a aprofundir la cooperació fiscal; i la declaració del Partit Socialista Europeu, conjurat per “eliminar els paradisos fiscals”.

L”EFECTE OBAMA’

Com a exemple que les coses estan canviant, i molt, en el panorama financer internacional, Clavera va citar la posició del president electe dels Estats Units, Barack Obama, que s’ha destacat per desenvolupar una intensa activitat al Senat en pro de la regulació dels mercats financers i de posar fi als paradisos fiscals. La mateixa posició ha estat adoptada per països europeus com ara França o Alemanya.

pdf3.jpg